Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в 5-тия си месец

Първите 4 месеца с Вашето бебе минаха толкова бързо! Към момента то вече може активно да се движи по пода и да общува оживено с Вас.

Развитието на Вашето бебе

Бебето Ви вече може уверено да държи главата си изправена и може само да седи изправено на ръката или в скута Ви. Сега възхитените очи на Вашето бебе Ви следват из стаята и се наслаждават на огледа наоколо. То вече е забележимо активно и ясно показва кога искаа активност или близост.

Физически промени у Вашето бебе

Чрез постоянни тренировки, мускулите на Вашия малък изследовател стават все по-силни и по-силни: в легнало положение бебето Ви вече може да поддържа горната част на тялото си на предмишниците или дори на малките си ръчички. Много скоро то ще се опита да изправи още повече главата и раменете си. Ще може дори да се издърпа от легнало положение в седнало положение, когато му подадете ръката си. Във всеки случай сега трябва да сте много бдителни и да не изпускате бебето си от поглед, защото щом стане по-подвижно и започне да се търкаля напред-назад, рискът от инциденти се увеличава, напр. когато лежи на масата за повиване.

Важни етапи

Тегло тегло от раждането почти или напълно се е удвоило
Растеж около 2,5 см растеж на дължина
Изражение на лицето широко отворени очи и отворена уста за силен смях
Звуци силен смях, викане и „говорене“ в бебешки стил
Двигателна функция съзнателно хващане на предмети (рефлексът за хващане е изчезнал)

Емоционални и двигателни промени при Вашето бебе

Разпознава мама и татко, без да им вижда лицата – само по гласовете! Вашето бебе овладява този скок в сензорното си развитие през петия месец. То ще ви очаква с нетърпение още преди да попаднете в полезрението му.

Ако сте носили бебето си със себе си навсякъде из дома, сега можете да опитате следното: напуснете стаята, докато продължавате да говорите с бебето си. За някои бебета това все още е малко предизвикателство – те може да започнат да плачат и да се успокоят едва когато отново се появите. За други бебета краткото изчезване от полезрението им не е никакъв проблем. Ако кажете какво правите в същото време, Вашето бебе ще улови думите заедно със звуците и това насърчава усвояването на езика.

През петия месец бебетата все по-често се повдигат от легнало положение и вероятно могат да повдигат и горната част на тялото си. Вече все по-успешно се обръщат и винаги стоят прави, когато са в нечии ръце. Някои бебета вече са достигнали етапа, в който могат да седят облегнати в скута на мама или татко.

Накратко: Бебетата не трябва да се изправят прекалено рано, особено без подходяща опора. По-добре е да изчакате, докато бебето Ви овладее нещата и може да седи само. Въпреки това, докато се обляга в скута на родителя, кратките периоди на поддържано седене са допустими.

Стимулирайте бебето си с игра

Бебешкото говорене е правилният начин на този етап. Нанизвайте забавни думи или пейте кратки рими. Заедно с игрите с пръсти и докосването, Вашето бебе със сигурност много ще се радва на тези кратки игри.

В петия месец бебето Ви се интересува от почти всичко, което може да се хване. Дайте му различни предмети, които да държи, за да насърчите уменията му за хващане:

 • здрави картонени ролки (тоалетна или кухненска хартия)
 • играчки за хващане от дърво или плат
 • здрави и по-деликатни тъкани или парчета плат
 • дървени лъжици или бъркалки
 • дунапренени ролки
 • смачкани хартиени топки

Моля, обърнете внимание: Вашето бебе ще сложи всичко в устата си. Проверете дали няма разхлабени компоненти или сменете картонените или хартиени ролки, ако са мокри от слюнката и започват да се разпадат.

Вашето бебе вече е будно за много по-дълго време и обича да има идеи за игра. Трябва обаче да  осигурите достатъчно време за почивка. За някои бебета е достатъчно да лежат до Вас на пода или на дивана или да Ви гледат как готвите, за да се изключат за малко. Рядко има необходимост от постоянно забавление. Близостта на мама и татко или братя и сестри все още е най-важното нещо, от което бебетата се нуждаят на тази възраст.

Храненето на Вашето бебе

Съгласно настоящите препоръки, можете да започнете да храните бебето си с твърда храна след 4-тия му месец, т.е. от 5-ти месец. Но Вашето бебе готово ли е за това?

За да сте сигурни, че началото на захранването е максимално лишено от стрес за всички участващи, следните признаци са показателни при преценка дали бебето Ви е зряло за захранваща храна:

 • Бебето може да седи изправено, когато е подпряно.
 • Може да държи главата си самостоятелно.
 • Проявява силен интерес към храненето.
 • Може да взима храна и да я слага в устата си.

Изчезнал е рефлексът на избутване на езика, чрез който първоначално всичко, което влезе в устата, веднага се изтласква отново.

 

Учене от ролеви модели

Бебетата и малките деца развиват хранителни предпочитания също като наблюдават и имитират родители, братя и сестри. Те са по-склонни да приемат нови храни, ако хората около тях ядат същото. Следователно бебетата трябва да присъстват на семейната трапеза от фазата на захранване нататък, където също им се предлагат подходящи храни в спокойна атмосфера.

Накратко: Ако има ясни признаци, че бебето Ви е достатъчно зряло, за да бъде запознато с твърда храна, не трябва да отказвате захранването на детето си. Това е така, защото от около 7-ия месец от живота на бебето отделните хранителни вещества в кърмата могат да станат оскъдни, като например желязото. Въпреки това, захранващата храна се нарича допълващо хранене, защото се въвежда отстрани. Следователно не е необходимо кърменето да се замества възможно най-бързо. Целта на въвеждането на твърда храна е стъпка по стъпка да доведе бебето към съвместно хранене на семейната маса. Така че не се колебайте да използвате напълно наличната времева рамка между 17-та и 26-та седмица.

Наблюдение, което могат да направят по-специално родителите с други деца: децата, които са готови да ядат твърди храни, трудно могат да бъдат държани далеч от чиниите на своите родители или братя и сестри.

Кърмене

Кърмите вече цели четири месеца. Вече сте опитна кърмеща майка, която се справя чудесно и със скоковете в растежа. Тъй като около петия месец Вашето бебе вече е все по-наясно с обкръжението си и го намира за вълнуващо, създайте спокойна среда и за двама ви, когато кърмите и опитайте следните съвети:

 • кърмене в леко затъмнени помещения
 • кърмене в тихи стаи без братя и сестри, телевизор или радио
 • кърмене в легнало, вместо в седнало положение
 • кърмене, докато сте обърнати с гръб към стаята (или хора, гласове и забавни предмети)

Знаете ли, че …? Клъстерното хранене се отнася до период, в който бебето иска да бъде хранено особено често и по много. То сякаш не се засища и се задоволява само на гърдата по време на кърмене. Ако иначе бебето Ви се развива добре, това не е повод за безпокойство.

Случаи, при които бебетата не се кърмят изключително

С наближаващото въвеждане на твърди храни може би сте мислили как да организирате бъдещото хранене с кърма и млечна формула.

Веднага след като бъдат въведени едно или две хранения с твърда храна, количеството мляко, от което бебето Ви се нуждае всеки ден, обикновено намалява. На този етап можете да решите:

 1. да продължите кърменето и да намалите допълнителното количество мляко или
 2. умишлено и бавно да отбиете и да продължите хранене от шише заедно с твърди храни.

Най-добре е да не спирате кърменето веднага след въвеждането на твърда храна: лесносмилаемата кърма помага на Вашето бебе да смила по-добре новите храни. Освен това има регулиращо изпражненията действие, което първоначално помага да се предотвратят по-честите реакции на храносмилателните органи поради преминаването към нови храни. Ако бебето редовно яде по-малки порции до края на петия месец, тогава би бил подходящият момент да намалите времето за хранене с изцедена кърма или кърмене.

Накратко: Производството на мляко се адаптира към количеството, търсено от детето. Следователно бавното отбиване е по-нежно – не само за Вашето бебе, но и за Вас. Така че, ако е възможно, действайте бавно.

Млечни формули

Същото важи и тук: продължете да храните според нуждите и адаптирайте количеството млечна формула спрямо индивидуалните нужди на Вашето бебе.

Ако вече сте направили първите опити да захраните бебето с твърди храни, обикновено не е необходимо намаляване на количеството на млякото, тъй като на тази възраст първите лъжици пюре или първите хапки от семейната трапеза са по-скоро за изследване на храната.

Захранваща храна

Споделеното хранене е добро въведение в предстоящия период на въвеждане на твърди храни. Може би нарочно сте се хранили докато бебето Ви спи, за да може ръцете Ви да са свободни и да имате по-спокойно хранене?

Като подготовка за по-късни общи хранения, Вашето бебе може редовно да сяда на масата с Вас по време на хранене. Най-добре е да се облегне в скута на мама или татко или, ако вече може да се държи стабилно само, на подходящо столче за хранене. Ако искате да предложите първата захранваща храна сега, имате избор:

1. Бурканчета бебешка храна

За първи опити често не си струва да обработвате големи количества пресни зеленчуци и да ги пюрирате. Всъщност е по-лесно и бързо да изберете готови бурканчета бебешка храна. Те също могат да бъдат по-практични в движение.

Ясно предимство на готовата бебешка храна е, че тя е най-стриктно контролираната група храни и следователно най-безопасната храна за малкото бебе.

Тъй като организмът на бебетата е все още незрял и чувствителен, към бебешките храни се прилагат особено строги законови изисквания. Това се отнася преди всичко за съдържанието на замърсители като пестициди и нитрати.

За съжаление, суровините, които се обработват в собствената ни кухня, не показват качеството си. Това важи еднакво както за хранителните, така и за нежеланите вещества. Те не са тествани и проследени в същата степен като органичните HiPP съставки.

2. Домашно пюре

Прясното и домашно пюре може да се приготви в по-големи количества и да се раздели на по-малки порции. Популярни класики са пюрета от моркови и плодове.

3. Малки парчета храна/захранване, водено от  бебето (ЗВБ). Малки парченца храна, подходяща за бебета, като леко задушен пащърнак, моркови, резенчета ябълка или пръчици краставица, могат да се предлагат като захранваща храна. Бебетата могат сами да избират и да посягат без да бъдат хранени.

Имате ли нужда от конкретен план? Тогава нашата схема за захранване за времето след 4-ия до 6-ия месец може да е точно за Вас.

Вашето бебе не се нуждае от допълнителни течности, когато започне да приема твърди храни. То покрива пълните си нужди от течности чрез кърмата и млечната формула. Храненето и развитието на бебето поставя много въпроси. Научете повече за захранващите храни.

Посещение при педиатъра

Превантивният преглед U5 не трябва да се прави преди 6-ия или 7-ия месец от живота на Вашето бебе. Ако междувременно имате някакви въпроси относно здравето на своето дете, винаги можете да си уговорите допълнителна среща с Вашия педиатър. В случай, че все още има предстоящи ваксинации, петият месец е подходящ за това, тъй като за това време не са планирани други медицински прегледи.

Режим на сън

През петия месец бебетата спят  със следната средна продължителност:

 • 2 до 3 пъти за половин час до час през деня
 • между 9 до 14 часа през нощта, прекъсвани от кратки фази на будуване

За повечето бебета нощният сън все още не е на дневен ред. Спане през цялата нощ означава шест часа или повече, без прекъсвания за успокояване, хранене или регулиране на спалния чувал.

Това, което наистина помага за нощния сън, е вече добре координираният екип: колкото по-близо спят мама, татко и бебето, толкова по-вероятно е моментите на безпокойство да бъдат отстранени още в полубудно състояние. Опитните майки кърмят директно в легнало положение и отново заспиват, или имат готовата гореща вода и млечна формула вече под ръка до леглото си, за да са готови веднага нощните шишета.

Следователно Вашето бебе ще продължи да се нуждае от кърма или млечна формула през нощта, за да може малкият организъм да поддържа бързия си растеж. Когато бебетата достигнат точката, в която вече не се нуждаят от хранене през нощта, те обикновено показват това много ясно.

Никнене на зъби

През 5-ия месец бебетата са обезпокоени от първите си млечни зъбки, които бавно, но сигурно си пробиват път през венците. Въпреки че повечето от малките зъби се изникват едва около 6-ия месец, те обикновено се появяват сега.

Гледайте бебето си, когато отваря уста, за да се смее: зоната за дъвчене блести ли ярко или има малки зачервени и подути участъци?

Можете също така да прокарате чист пръст много внимателно върху зоната за дъвчене – никнещите зъби обикновено се усещат лесно под венците. Това е най-добрата помощ при никнене на зъби:

 • твърди предмети, като играчки за гризане или дори пръстите на мама и татко
 • когато купувате гризалки, търсете проверено качество, артикули без PVC от полиетилен (PE) или полипропилен (PP) без омекотители и фталати
 • много контакт с кожата и близост

Като възрастни едва ли можем да си представим какво е усещането за болка при никнене на зъби. За Вашето бебе внезапният дискомфорт в областта на устата идва като пълна изненада. Затова в тези моменти бебетата са хленчещи, неспокойни и все повече търсят близост с Вас.

Как са майките и татковците

Вашето мъниче вече има ли никнещи зъбки? Тогава вероятно в момента сте много уморени. В петия месец се случват толкова много неща наведнъж, че някои бебета отново спят малко по-зле. За мама и татко това неизбежно означава: липса на сън! Но моментите на щастие са още по-големи, когато гледате всяко успешно завъртане, първите стойки на колене или играта с дрънкалки. Празнувайте тези малки моменти!

Да бъдете родители заедно в продължение на пет месеца може да промени една връзка. Сега, когато Вашето бебе бавно става малко по-мобилно, е подходящ момент да се заемете с това. Наречете го един вид равносметка:

 • Колко време имаме като двойка – и добре ли е и за двама ни?
 • Искаме ли да променим нещо – или просто е добре така, както е?
 • Имахме ли едни и същи представи за отглеждане на бебе – и ако не, това хубаво ли е или лошо?

Ако не ви достига време като двойка: интегрирайте малки жестове на любов в ежедневието си. Това може да бъде бележка с „Обичам те“ в кутията за обяд за татко или букет цветя за мама. Дори сърдечно „БЛАГОДАРЯ“ след почистване определено минава за любяща грижа. Единственото важно нещо е да говорите какво ви липсва в момента и какви желания имате.

Нашите топ съвети за петия месец на бебето

Петият месец – особено вълнуващо време! Имаме следните съвети за Вас:

 • Купете забавни игри с музика и книги със стихове - ще Ви трябват през следващите месеци.
 • Направете снимки на първите опити за хранене с твърда храна (ако вече е време).
 • Поставете повече играчки на пода: играчките за хващане, постелките за пълзене и арките за игра са хит!

Дайте си почивка: поемете дълбоко дъх, когато бебето тренира следващото обръщане на пода.

Важни въпроси за петия месец на бебето

Как да занимавам бебето си?

Игрите с движение, пеене и римуване са добри помощни средства за занимание на бебета на тази възраст, както и всичко, което е подходящо за упражнения за хващане. Предложете на бебето си различни материали, които може да усети с ръцете и устата си:

 • сензорни книжки
 • дрънкалки
 • играчки за хващане и зризалки от различни материали
 • тъкани и платове
 • смачкани хартиени или здрави картонени ролки

Колко са големи бебетата в петия месец?

Вашето бебе е дълго средно около 63 до 68 сантиметра и вероятно е с размер 68. Някои бебета все още са малко по-малки, други вече са малко по-големи. Обиколката на главата им е между 41 и 43 сантиметра.

Средното тегло е между 6900 и 7500 грама, но са възможни отклонения нагоре и надолу. Като грубо правило теглото при раждане трябва да се удвои до 5-ия месец.

Кога бебето Ви е готово за отбиване?

Официалните препоръки препоръчват въвеждането на твърда храна да започне след 4-ия месец на бебето. Твърдите храни трябва да се въведат най-късно в началото на 7-ия месец. В рамките на този период признаците, че бебето е зряло за твърди храни, са от решаващо значение:

 • бебето може да седи изправено, леко облегнато на нещо,
 • вече не избутва с език пюре или твърда храна от устата,
 • активно посяга към храната и я поднася към устата,
 • проявява интерес да яде храната на мама, татко или своите братя и сестри.

Открийте и нашето ръководство по темата за захранващите храни.

Кога бебетата могат да седят сами?

В 5-ия месец бебетата често вече могат да се държат изправени в ръцете или в скута Ви. Въпреки това, тези фази обикновено все още са кратки. Обикновено бебетата могат да седят стабилно сами едва на по-късен етап.

За да не се натоварват мускулите и скелета им, бебетата все още не бива съзнателно да се поставят в седнало положение.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.