Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в 3-тия си месец

През третия месец след раждането ще забележите, че бавно всичко става по-спокойно. Вашата рутина става по-фиксирана и с това с това идва въпросът дали всичко ще остане същото.

Около третия месец много родители усещат, че поведението на бебето внезапно се променя много. Например, иначе бодрите бебета, често са много тихи и спят много повече, докато някои тихи бебета сега изискват повече внимание и стават по-прилепчиви и хленчещи.

Поне за тримесечните бебета светът изведнъж сякаш се обръща с главата надолу. Режимите на сън и хранене се променят и, ако сте имали нещо, наподобяващо добър ритъм преди, изглежда, че то изведнъж е изчезнало този месец.

Развитието на Вашето бебе

Мозъкът на бебето непрекъснато получава нови данни отвън и така непрекъснато се развива. Вашето мъниче веднага „попива“ всички стимули: от играта на светлината на стената, до лая на куче или писукането на някой уред, Вашето бебе вече реагира директно на широк спектър от сетивни впечатления.

В същото време през третия месец то може да е по-хленчещо от преди, да иска по-малко да бъде слагано да лежи и понякога да спи по-зле. Освен това Вашето бебе сега вероятно е по-срамежливо с непознати и търси близостта на мама. Всички тези промени могат да бъдат малко плашещи за бебето. Ето защо сега трябва да отделите много време и да развиете интуитивно усещане за това дали би предпочело да бъде успокоено и утешено, забавлявано или занимавано.

Физически промени у Вашето бебе

Наддаването на тегло през последните няколко седмици наистина може да се забележи през третия месец на бебето. Лицето му става закръглено, а бузите му пълни и някои бебета развиват сладки „гривнички“ на ръцете и краката си.

Бебешката мазнина е важна, защото има защитна функция. Въпреки това, не всички бебета са еднакво пълнички, поради което някои родители се притесняват дали детето им не е слабичко. През първата година от живота на бебето телесните мазнини се увеличават и могат да съставляват около една четвърт от общото му тегло. За възрастен това би означавало тежко затлъстяване. От това обаче обикновено израства активно бебе – но за съжаление това не важи за всички деца. За да установи дали теглото на детето продължава да е в рамките на нормалното, педиатърът наблюдава и развитието на теглото през първите месеци и години от живота по време на необходимите редовни прегледи.

Важни етапи

Тегло прибл. 850 – 1000 г наддаване на тегло
Растеж ок. 3 см растеж на дължина
Изражение на лицето ясно изразено
Звуци първите отчетливи звуци
Двигателна функция повдигане и задръжане главата, приближаване на ръцете до устата и изследване на специфични движения на ръцете и краката

Емоционални и двигателни промени при Вашето бебе

„Устната фаза“ започва! Това звучи сложно, но в основата си просто означава, че Вашето бебе сега изследва всичко с устата си, включително собствените си малки ръчички. В бъдеще то ще прави същото с всичко останало и с въодушевление ще смуче пръстите на краката, играчките, връхчетата на одеялото или дори носа Ви.

Особено популярни обаче са собствените му ръчички, които вече могат да се доближават до устата. Също ще може да държи главата си по-дълго и целенасочено – както в легнало положение, така и когато го носите изправено. Облягайки се на рамото Ви, Вашето бебе ще открива все повече и повече от света с будни очи.

Режим на сън на Вашето бебе

Съвместно спане

Съвместното спане означава да спите заедно в една стая. Бебето спи в легълце или бебешка кошара. За кърмене и хранене с шише често се налага да включите нощна лампа и да станете, за да вдигнете бебето от кошарата. Немското дружество по педиатрия и юношеска медицина (DGKJ) се застъпва за спането заедно в една стая през първата година от живота като конкретна мярка за предотвратяване на синдрома на внезапна детска смърт (СВДС).

За безопасна среда за сън се препоръчва следното:

 1. Бебето да спи по гръб.
 2. Бебето спи в спален чувал (не използвайте одеяла или възглавници за покриване).
 3. Стайната температура е прибл. 18°C.

Споделено легло

Споделеното легло означава, че родителите позволяват на бебето да спи с тях в леглото. В началото обикновено е достатъчно двойно легло с нормална ширина. Когато бебето Ви порасне и стане малко дете или ако има по-големи братя и сестри, за спокоен сън се препоръчва голямо легло или креватче до него.

За спокоен сън в семейното легло е важно да се вземат предвид следните точки за безопасна среда за сън:

 • Никой възрастен в семейното легло не пуши, не е под въздействието на алкохол или приема лекарства, които нарушават реакциите.
 • Леглото е с твърд матрак и не е водно.
 • Бебето лежи върху завивката на родителите в спален чувал.
 • По-големите братя и сестри не лежат директно до бебето.

Вашето бебе има ли братя и сестри? Ако е така, между бебето и по-големите братя и сестри винаги трябва да лежи възрастен. За разлика от възрастните, малките деца често все още спят толкова дълбоко, че могат да се обърнат върху по-малките си братя и сестри по време на сън, без да се събудят.

Възрастните, от друга страна, обикновено се настройват много бързо към бебето в собственото си легло и автоматично нагаждат както дълбочината на съня си, така и движенията по време на сън спрямо малкото си.

Съвет: Ако сложите първо да спят по-големите деца и оставите бебето да спи в люлката си във всекидневната, обикновено може да се постигне малко повече почивка за всички. Щом тръгнете да си лягате, вземете бебето със себе си. Бебетата обикновено спят много по-добре, когато възрастните са в стаята с тях. Това обаче не означава „спане през нощта“. По-скоро те са по-спокойни като цяло и са значително по-малко склонни към достигане на твърде дълбока фаза на сън. В същото време нощното хранене е много по-лесно, когато всички вече са в една стая.

Ако се притеснявате, че Вашето бебе никога няма да заспи само: да, ще заспи. Зрелостта на мозъка на бебето е тясно свързана с продължителността на съня. За деца на възраст под една година „спал през нощта“ означава период от четири до пет часа, без да е необходимо възрастните да им помагат да заспят отново. При малките деца по-често може да  се говори за времева рамка от шест или повече часа сън.

Съзряването на съответните области на мозъка не може да се ускори, оставяйки бебето да спи само отсега нататък. Някои бебета се събуждат особено често в собствената си стая и шумно изискват следващото хранене или близост. Ако трябва да ставате значително по-често през нощта, за да успокоите бебето си в собствената му стая, преразгледайте ситуацията за момент: Заслужава ли си да запазите всичко както е или бихте предпочели да се върнете в обща спалня?

Стимулирайте бебето си с игра

Легналата позиция е идеална за Вашето бебе да продължи да упражнява контрол върху главата си. Ако стаята и подът са достатъчно топли, можете да оставите бебето голо или с боси крака да лежи по корем. Освен ръчичките и устата, краката също са важни помощни средства за изследване на околната среда.

Меките панделки с малки звънчета, прикрепени към китките и глезените на Вашето бебе, ще го очароват. При всяко движение ще се чува меко звънене – бебето Ви ще се извива радостно и ще слуша произтичащите звуци. Това тренира самосъзнанието и възприемането на тялото, слуха и фините двигателни умения.

Инстинктивно ще използвате „бебешки говор“, както сте правили през предходните седмици:

 • кратки изречения
 • по-висока височина на гласа
 • отличителна интонация
 • чести повторения

Можете да насърчите бебето си да повтаря звуци през третия му месец със забавни безсмислени изречения и прости звуци. Това тренира способността на бебето да образува звуци и е в основата на езиковото развитие.

Храненето на Вашето бебе

Както през първия и втория месец на бебето, все още се прилага следното: кърмене или млечна формула на поискване. Количеството мляко, което бебето Ви пие, ще се увеличи леко с напредването на възрастта, но това ще е улеснение за Вас, тъй като ще го храните на по-кратки интервали или при по-дълги сесии на кърмене.

Кърмене

Някои кърмещи жени изпитват промени в гърдите си около третия месец. Гърдите им сега са по-малко пълни и почти се чувстват празни. В този момент производството на мляко се е променило и гърдите Ви сега са оптимално настроени към текущите нужди на Вашето дете и индивидуалното му количество кърма, което има нужда да приема.

Съвет: Най-добрият показател за „достатъчно мляко“ е Вашето бебе. Розови бузки, няколко мокри пелени за 24 часа и стабилно наддаване на тегло са най-сигурните признаци, че Вашето бебе е оптимално обгрижено.

Случаи, при които бебетата не се кърмят изключително

Ако изцеждате кърма, защото паралелно храните и с млечна формула, вероятно също изпитвате феномена внезапно по-меки гърди. Около третия месец количеството изцедена кърма може изведнъж леко да спадне. За да поддържате производството на мляко, можете да планирате няколко допълнителни сесии на изцеждане в краткосрочен план и лесно да посрещнете отново по-големите нужди.

Млечни формули

Някои бебета са се установили в повече или по-малко фиксиран режим на хранене през последните няколко седмици. През третия месец това понякога отново изчезва и храненията стават по-чести или по-продължителни.

Можете да продължите да храните с млечна формула, ако е необходимо. Предлагането на други течности като чайове или вода за допълнителна хидратация не е необходимо.

Посещение при педиатъра

В третия месец на бебето е време за преглед U4 като редовен преглед. Педиатърът отново ще измери бебето Ви и ще провери дали развитието и здравето му съответстват за възрастта:

 • преглед на органи,
 • изследване на сетивни органи,
 • преглед на полови органи и кожа,
 • документация за растеж,
 • изследване на двигателната функция и нервната система.

Тъй като времевата рамка за провеждане на прегледа U4 е по-голяма, можете да го направите и през четвъртия месец на бебето само ако е необходимо. Това е особено препоръчително, ако датата на последната ваксинация не е била много отдавна.

Съвет: Ако бебето Ви е много неспокойно по време на прегледите, в много медицински кабинети се допуска да го държите на ръце, докато педиатърът проверява рефлексите или гледа по-отблизо очите и ушите. Физическият контакт и близостта ще успокоят и бебето, и Вас.

 

Ако бебето Ви е получило първата ваксина 6 в 1 през втория месец, втората основна имунизация обикновено се прилага, когато посетите педиатъра за преглед U4. След ваксинацията бебетата понякога са плачливи, уморени и неспокойни или понякога реагират с повишена температура. Това обаче обикновено отшумява след няколко дни.

Как са майките и татковците

Около един на всеки трима татковци си взема кратка почивка от работа и излиза в отпуск по бащинство. Много татковци планират родителски отпуск за първите три месеца от живота на бебето си, когато майката се нуждае от много подкрепа в следродилния период, а новороденото - от интензивна връзка с бащата. Много малко майки се връщат на работа след третия месец, по-голямата част се възползват от възможността за цяла година родителски отпуск с родителски надбавки.

Третият месец на бебето обикновено е времето, когато бащата се връща на работа. Това също значително променя ежедневието с бебе. Ако сте баща и се чудите как да поддържате добра връзка с бебето си въпреки по-малкото време заедно:

 • Носете бебето си! Вечер или през уикенда, само за кратко на ръце или за по-дълги разходки със слинг – физическият контакт помага и на двамата да се чувствате близки.
 • Поемете смяната на пелените и преобличането веднага щом се приберете. Ако майката не кърми, вие също можете да поемете храненето.

През третия месец майките обикновено вече са настроени към бебето си. Досега те имат много практика в тълкуването на различни видове плач или нервност и действат по съответния начин. Денонощното внимание може да бъде доста изтощително, когато има и други деца, както и домакинството и организацията на семейното ежедневие.

Използвайте възможностите за почивка. Класове за бебета, като бебешка гимнастика или бебешко плуване, обикновено са предназначени да отпуснат бебето. Следродилните упражнения без бебе са истинска тренировка за мама и малък оазис в ежедневието. Има обаче и много страхотни класове заедно с детето, като например канга, зумба или танци с бебе. Опитайте и вижте какво Ви харесва.

Нашите топ съвети за третия месец на бебето

Междувременно всички членове на семейството свикнаха с новите си роли и ежедневието с бебето се намести в рутина. Ето нашите съвети, за да направите третия месец на бебето още по-приятен:

 • Събирайте различни неща, които можете да поставите в ръката на бебето: играчки за хващане, гладки и полирани парчета дърво, картонени ролки, пухкави кърпи или меки тактилни книги са оптимални.
 • Пейте или свирете на инструмент.
 • Направете първите си кратки пътувания като семейство.
 • Разгледайте предлаганите класове за бебета, като бебешка гимнастика или бебешко плуване.
 • Започнете с упражнения след раждане.
 • Правете снимки с бебето си и ги събирайте в специален албум.

Важни въпроси за третия месец на бебето

1. Какво вижда моето бебе в третия месец?

Амбиокуларността се развива през третия и четвъртия месец. Вашето бебе вече бавно овладява стереоскопичното зрение и следователно може да проследява с очите си обекти в стаята, които са малко по-далеч. Зрителната острота все още е намалена, но се развива по-бързо в сравнение с другите му способности.

Бебето ще продължи да предпочита ярки цветове и контрастни шарки, както и лица или всичко, което прилича на лица. Те са магически привлечени от това и – освен познатите гласове на мама и татко – ще се обърнат преди всичко към усмихнати лица.

2. Колко големи са бебетата в третия месец?

Бебетата вече могат да бъдат с дължина между 56 и 60 сантиметра и ще достигнат размер на облеклото от 62 до 68. Всяко бебе расте със свое собствено темпо, така че, разбира се, са възможни отклонения нагоре или надолу.

Като цяло обаче Вашето бебе сега не се чувстства толкова крехко и малко. Бузите са заоблени, а бебето тежи между 4 и 7 килограма.

3. Какво може да прави бебето на три месеца?

Вече е вероятно Вашето 3-месечно бебе вече да може да държи главата си за кратки периоди от време, да се обръща към звуци и да проследява хората в стаята с очи. В легнало положение вече се опитва да се поддържа на лакти или ръце; повдига краката и ръцете си и се движи все по-целенасочено.

През третия и четвъртия месец се развива стереоскопичното зрение и бебето Ви активно ще се опитва да хваща предмети с юмруци. След това всичко, което може да задържи, се отвежда към устата и там се изследва интензивно.

Когато говорите с бебето си, то ще се опитва да повтаря провлачени звуци и ще бъде особено очаровано от високи гласове и интензивно повторение.

4. Какъв е ефектът от 12-седмичния бууст?

Около 12-та седмица много бебета

 • са по-хленчещи от преди,
 • са склонни към безпокойство от непознати,
 • вече не заспиват сами,
 • са по-бдителни и реагират по-конкретно на звуци и познати гласове.

Освен това времето за сън и хранене се измества.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор