Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в 6-тия си месец

Вече почти половин година сте родители. Времето лети толкова бързо, нали? През 6-ия месец Вашето бебе ще открие, че вече може да се търкаля из стаята, да хваща предмети с две ръце и дори да ги пуска отново.

Развитието на Вашето бебе

Бебето Ви вече е на почти шест месеца и вече е преминало първите си важни етапи. Около 6-ия месец то ще тренира основно своята подвижност. Дори когато спят, шестмесечните деца упражняват необходимите движения, за да застанат на четири крака.

В същото време бебето продължава да развива своите езикови умения. Разговорите с него ще Ви забавляват, когато се опитва да имитира звуци, да вика, да бърбори или дори почти да пее.

Физически промени у Вашето бебе

Бебето Ви е пораснало забележимо – в гардероба му вече има дрехи с размери от 68 до 74. Предишните кръгли черти на лицето бавно се удължават. В сравнение с останалата част от тялото му, главата вече не изглежда толкова голяма. Въпреки това, сладката бебешка мазнина ще остане за известно време. Важните мастни резерви обикновено се изразходват едва когато детето Ви започне да ходи само.

Важни етапи

Тегло прибл. 7300 до 7900 г
Растеж около 2,5 см растеж на дължина Обиколка на главата - прибл. 41-43см
Звуци нанизване на срички заедно („лалала“), дълги изтеглени звуци
Двигателни функции мускулите на врата са изразени; целенасочено хващане на предмети и предаването им от едната ръка в другата.

Теглото и растежът на дължина продължават да варират и могат да се различават значително дори при бебета, родени в един и същи ден. Толерантността до 800 г тегло и 2-3 cм дължина е напълно нормална в рамките на индивидуалното развитие. На профилактичния преглед U5 педиатърът може да оцени растежа на мозъка от размера на главата спрямо дължината и теглото на детето и по този начин да провери дали то се развива добре и равномерно.

Емоционални и двигателни промени у Вашето бебе

При много бебета сега двигателните умения се развиват истинск:

 • подпрени и изпънати ръце
 • повдигане на горната част на тялото от земята
 • краката са изпънати или прибрани в поза на жаба (положение по корем)
 • понякога стоенето на четири крака вече е успешно
 • завъртане около собствената си ос
 • обръщане от корем по гръб
 • целенасочено хващане с две ръце в легнало положение
 • издърпване на краката нагоре и движение нагоре към устата (при легнало положение)

Някои бебета сега активно използват новия си репертоар от движения и се търкалят из стаята. Други продължават да предпочитат да останат там, където са били оставени. Тази свобода на движение също дава емоционален стиумул на бебетата. Сега те могат да се отдалечат от мама и татко малко независимо – но тази нова стъпка все още се нуждае от много увереност. Ето защо точно сега Вашето мъниче вероятно изисква много близост.

Накратко: Нуждата от интензивна близост почти винаги възниква едновременно с нови двигателни умения. Бебетата се нуждаят от постоянна увереност, че са в добри ръце с мама и татко, дори когато стават все по-мобилни.

Стимулирайте бебето си с игра

Сега е добър момент редовно да слагате бебето си на пода. Обръщането и пълзенето трудно могат да се практикуват в люлка или кошара. Под (с нормална температура), постелка за игра или малък килим са най-добрите повърхности за двигателни упражнения на Вашето бебе през шестия му месец, така че се уверете, че има достатъчно пространство.

Най-добрият начин да насърчите фините двигателни умения на бебето си е да му предложите различни играчки. Дрънкалки, играчки за хващане или гризалки насърчават детето Ви да посегне към тях. В процеса то придобива различни сетивни преживявания: вижда, чува, мирише, докосва и вкусва всички тези неща. Това му дава важна информация за теглото на предметите и как се държат, когато паднат. Научава как се усещат различните материали – меки, твърди, топли, студени, гладки, грапави, кръгли, ръбести и т.н. От тези различни сетивни впечатления при хващане, детето Ви постепенно развива собствена представа за непосредствената си среда.

Бебетата с по-големи братя и сестри ще са склонни да се придвижват към тях. Домашните любимци или родителите в съседната стая също са вълнуващи цели, заради които си струва да пълзиш по пода.

Игрите с пеене и движение вече могат постепенно да станат малко по-сложни. Забавлението обаче трябва да е на първо място. Физическият контакт и гушкането са част от всяка игра. Ако посещавате класове за бебета, със сигурност ще забележите, че движенията на Вашето бебе стават все по-диференцирани.

Храненето на Вашето бебе

Повечето родители решават да започнат въвеждането на твърди храни, когато бебето им е на възраст между четири и шест месеца. Възниква въпросът: Коя е най-добрата храна, с която да започнете? Пащърнак, моркови – или може би плодово пюре?

Разнообразието е огромно и объркващо за родителите, особено при първо дете. Поглед към други култури и хранителни навици често помага: по целия свят първата храна за захранване е типична за всяка страна и е много различна. От плодови, зеленчукови или зърнени пюрета до обилни супи или ястия с ориз - има голямо разнообразие от храни и форми на хранене.

Това означава, че препоръките за реда на храните и отделните компоненти на храната са културно обусловени помощни средства, които да Ви помогнат да започнете със захранването. Останете спокойни и намерете начин най-добре да интегрирате първата твърда храна на Вашето бебе в ежедневието.

Накратко: Хранителните планове са помощни средства, които Ви дават първи ориентир за периода на въвеждане на твърда храна. Ако препоръките не Ви подхождат по този начин, най-добре е да обсъдите това с Вашия педиатър.

Кърмене

Кърменето на поискване все още е правилното нещо, което трябва да направите, когато започнете да храните с допълващи храни. Някои бебета сами намаляват честотата на сученето, други използват по-честите почивки на гърдата, за да презаредят батериите си. И двата случая са нормални.

Около 6-ия месец запасите от желязо на Вашето бебе бавно ще се изчерпват. Богата на желязо захранваща храна, като месо, трябва да започне да присъства в менюто на бебето през следващите месеци. Богатите на желязо алтернативи на месото са овес, просо или амарант. Но не се притеснявайте! Запасите от желязопри доносени, здрави бебета никога няма да се изчерпят изведнъж. Наред с високоусвоимото желязо от майчиното мляко, можете да осигурите на бебето си всичко необходимо за следващите месеци, като въведете подходяща преходна храна.

Накратко: Кърмата не е инхибитор на усвояването на желязото, поради което обикновено можете да кърмите заедно с всяка допълваща храна.

Случаи, при които бебетата не се кърмят изключително

Следното също продължава да се прилага: продължете да кърмите или предложете шишето, ако е необходимо. Ако вече сте въвели допълваща храна през 5-ия месец, необходимото количество мляко може леко да се намали. По-специално, ако искате да запазите кърмата като млечно хранене, тогава

 • кърмете бебето си, преди да му дадете допълваща храна, ако е възможно,
 • поддържайте честотата на изцеждане, ако изцеждате кърма.

Ако предпочитате да отбието бебето си на този етап, предложете първо допълваща храна и постепенно намалете честотата на изцеждане или кърмене.

Млечни формули

Веднага след като първата захранваща храна е включена в графика, специализирана формула НА – за бебета с риск от алергия – обикновено вече не е необходима и е възможно преминаване към конвенционална формула без НА. Освен това, същото важи и тук: продължете да храните бебето си според нуждите.

Захранваща храна

Освен „какво?“, въпросът „кога и как?“ възниква за много родители:

 • Кога точно трябва да са първите хранения?
 • Трябва ли бебето да е особено гладно за това?
 • Трябва ли да се отложи млечното хранене?
 • Трябва ли да започнете по обед?

Нека започнем с добрата новина: можете да организирате въвеждането на твърди храни гъвкаво, така че да се вписва в личната Ви ежедневна рутина. Ако по-големите братя и сестри се прибират от училище по обед и е особено напрегнато по това време, то това едва ли е подходящият момент за първите опити да запознаете Вашето малко дете с твърдата храна.

Много гладните бебета обикновено не са много ентусиазирани да изследват, което е от решаващо значение за първия контакт с нова храна. Така че не се колебайте да кърмите или да храните бебето си от шише дори малко преди планираното хранене с твърда храна. Научете повече за преходната храна.

Посещение при педиатъра

Трябва да има още един профилактичен преглед в шестия месец - U5. Като част от този преглед педиатърът ще измери Вашето бебе и ще провери дали развитието и здравето му са съответстващи за възрастта:

 • преглед на органи,
 • изследване на сетивни органи,
 • преглед на полови органи и кожа,
 • документация за растеж,
 • изследване на двигателната функция и нервната система.

Вашият педиатър ще обсъди с Вас как протича въвеждането на твърди храни и ще Ви посочи важността на грижата за зъбите. Денталната грижа трябва да е част от ежедневието още с поникването на първите зъби. Посредством меки приставки за четка за зъби можете игриво да миете първите видими малки зъбки. Това е добър начин да подготвите бебето си за по-нататъшната дентална грижа с четка за зъби.

Режим на сън

Сега със сигурност ще забележите, че шестият месец на е свързан с нарастващото желание на бебето да се движи. Това също включва научаването му да се изправя на четири крака, дори когато спи.

Понякога това води до неспокойни нощи, докато бебето Ви не усвои следващия етап от движенията си. Може да забележите това, когато наблюдавате спящото си бебе вечер: обръща се по корем, изправя се на ръце – същите движения, които  използва за упражнения през деня, се извършват и през нощта насън .

Спалният чувал може да ограничи движението. Въпреки че препоръката е бебетата да спят по гръб колкото е възможно повече през първата година, в шестия месец бебетата често сменят позицията си.

Но не се притеснявайте, вместо това намерете компромиси:

 • слагайте бебето си по гръб в кошарата през нощта,
 • и отново след всяко кърмене или хранене от шише през нощта.

Продължете да следвате препоръките за безопасна среда за сън.

След като Вашето бебе достигне точката, в която ще лежи само настрани или по корем през нощта, то ще избира тази поза за сън отново и отново. Това е много подобно на възрастните, които предпочитат да спят настрани или по корем. Разбира се, можете да опитате да спите по гръб, но това наистина не работи.

Ако през този месец въвеждате твърда храна, не е най-добрата идея да работите върху съня по едно и също време. Отложете тези съображения или прилагането на добронамерени съвети за сън от приятели или членове на семейството за по-късно. Поради големите стъпки в двигателното развитие и новите преживявания чрез допълващата храна, когато са на шест месеца, бебетата имат особено голяма нужда от близост през нощта. Ето защо трябва много внимателно да обмислите по-нататъшните промени.

Съвет: Ако е възможно, не въвеждайте непознати досега храни през първия период на хранене с твърда храна, особено вечер. По-лесно е да разчитате на познатата млечна формула или на вече познати и добре поносими храни.

Как са майките и татковците

Понякога изненадвате ли се колко бързо лети времето? След изминалата почти половин година вероятно отдавна сте се адаптирали към новата си роля на родители. Но е възможно след 5 месеца вълнуващо родителство батериите ви да са малко изхабени и да копнеете за повече време за себе си. И точно сега почти осезаемата свобода отново изчезва, защото Вашето бебе изведнъж отново се нуждае от изключителна близост.

За други родители всяка малка стъпка към независимостта е голям повод за радост. Но следното се отнася за всички тях: заснемете това специално време от живота на Вашето бебе. Първото завъртане, първото преобръщане, първият сърдечен смях и първото зъбче като важни моменти в живота на Вашето дете правят изминаващото време по-осезаемо.

Съвет: Преди всичко не забравяйте, че мама също трябва да бъде на снимките с бебето. Често майките са тези, които улавят всички етапи и снимат забавни сцени с татко, баба или дядо. Напомнете на членовете на семейството и приятелите, че Вие също искате да бъдете на снимките.

Нашите топ съвети за шестия месец

Това е половината от първата година на Вашето бебе! Ето някои добри идеи за шестия месец:

 • Слагайте бебето си на пода по-често, отколкото в люлката или кошарата.
 • Посещавайте класове за бебета или групи за занимания майка-дете
 • Запасете се с рецепти за захранващи храни и ги изпробвайте.
 • Дръжте на масата за хранене мобилен телефон или фотоапарат за първите снимки при въвеждането на твърди храни.

Важни въпроси за шестия месец

Как да занимавам бебето си през шестия месец?

На шест месеца бебетата обичат хващането, пеенето, движението и игрите с пръсти. За по-кратки периоди от време дъгите за игра или постелките за пълзене със сензорни елементи също са вълнуващи помощници, за да занимавате бебето си.

Най-голямото изкушение обаче е и си остава лицето. Говорещите хора все още очароват  бебетата, дори на шест месеца. Ето защо игрите с пеене и правенето на физиономии са много популярни. С играчки за хващане, гризалки и дрънкалки можете чрез игра да тренирате двигателните умения, от които Вашето бебе по-късно ще се нуждае за пълзене и координация ръка-уста.

Колко големи са бебетата в шестия месец?

Бебета на шест месеца

 • тежат между 7300 и 7900 г,
 • обикновено са дълги между 63 и 68 см,
 • и имат обиколка на главата от 41 до 43 cм.

Възможни са отклонения до 800 г и 2-3 сантиметра в растежа на теглото и дължината.

Какво яде моето бебе в шестия месец?

С началото на 6-ия месец Вашето бебе е в препоръчителния период за въвеждане на допълваща храна. Млякото (кърма или млечна формула) все още е основната храна, а захранващата храна трябва да се предлага само като допълнение.

Често избираните първи храни за въвеждане на са:

 • зеленчуци като моркови, пащърнак, тиква или картофи
 • плодове като ябълки, круши и банани

По правило новите храни трябва да се въвеждат на достатъчно интервали от време, за да се идентифицират всички непоносимости.

Какво може да прави бебето ми в шестия месец?

Бебетата на възраст под половин година обикновено могат да правят следното:

 • държат главата си уверено
 • завъртат се, за да преминат от легнало положение по корем
 • повдигат горната част на тялото и избутват ръцете нагоре
 • хващат предмети с двете ръце, както и всяка ръка поотделно, поднесят ги към устата и ги пускат отново
 • нанизват срички, повтарят ги многократно и се смеят на глас

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.