Skip to main content

Календар на развитието

Малките деца в осемнадесетия си месец

Малки деца на възраст 17 месеца подскачат наоколо, бягат напред-назад и се въртят в кръгове – всичко това без да падат. Сега те уверено се справят с различни ежедневни задачи като хранене с лъжица или пиене от чаша. Сега някои дори започват да използват първото си име. Разберете какво да очаквате от 17-месечните малки деца.

Развитието на Вашето малко дете

Малките деца с умения за говорене започват да наричат себе си по име на около осемнадесет месеца. Въпреки че все още не могат да разберат значението на думата „аз“, те вече имат доста добро самочувствие. Ако видят себе си в огледалото, те вече могат да съпоставят отражението си с представата за себе си. Това е важен когнитивен крайъгълен камък в развитието на аза на детето.

Накратко: От научна гледна точка този скок в развитието е изследван с помощта на „тест на цветното петно“ за първоначално откриване на самосъзнание при животни и по-късно при деца. Той е направен, като е нарисувано цветно петно върху носа на детето, след което е поставено в стая с огледало, за да играе. Веднага щом открива отражението, изследователите наблюдавали дали е докоснало носа на предполагаемото „дете в огледалото” или своя собствен. Докато повечето бебета и малки деца под 18 месеца все още се радват на непознатото бебе в огледалото, без да забелязват цвета на собственото си лице, малките деца между 18 и 24 месеца осъзнават, че цветното петно е на собствения им нос – те са развили чувство за себе си и способност за саморазпознаване.

На 17 месеца малките деца обикновено могат да:

 • ходят уверено и понякога дори тичат,
 • изкачват стълби с помощ,
 • говорят около 50 или повече думи,,
 • скачат с двата крака,
 • изграждат стабилни кули.


Физически промени у Вашето малко дете

Вече можете да разберете, че детето Ви е на почти година и половина: то вече ходи безопасно и пада по-рядко. Може да се навежда и да се изправя отново, без да е необходимо да се държи. То също може лесно да ходи назад и в кръг. Може би вече ви се е налагало да го подстригвате веднъж или два пъти. Някои малки деца обаче едва сега започват да имат коса.

Важни етапи

Тегло прибл. 10,2 кг до 10,9 кг
Растеж растеж на дължина до прибл. 76-88 см; обиколката на главата е прибл. 44-50 см
Език активен речников запас от прибл. 50 думи; пасивният речник продължава да расте стабилно; все повече използват собственото си име, за да се наричат
Двигателни умения предимно сигурно използване на лъжица и чаша/тренировъчна чаша; Способност да ходят предимно самостоятелно; скачане/подскачане на два крака

Средно момичетата са малко по-леки и по-малки от момчетата на същата възраст. Генетичното предразположение и фамилната анамнеза обаче също играят важна роля за развитието на височината и теглото. Докато детето Ви се развива според своя персентил и изглежда будно и доволно, не е нужно да се тревожите за неговите ръст или тегло.

Емоционални и двигателни промени у Вашето малко дете

Някои 17-месечни деца вече започват да използват собственото си име. Въпреки че все още говорят за себе си предимно в трето лице, те гордо се назовават по име.

Това, което за мама и татко изглежда толкова подразбиращо се, всъщност е голяма стъпка в развитието на малките деца. Те са изпълнили когнитивната задача да разберат себе си като личности. Все пак ще отнеме малко повече време, докато те могат да се обърнат към себе си от първо лице. Повечето малки деца овладяват този следващ етап на около 2-годишна възраст. В бъдеще Вашето мъниче още повече ще покаже, че има собствен ум. Това също означава, че може ясно да съобщава своите нужди и желания.

На 17 месеца повечето малки деца вече осъзнават, че телата се различават. От една страна, те започват внимателно да изследват собственото си тяло, особено във ваната или при преобличане. От друга страна, те коментират особеностите на мама, татко и непознати, които ги отличават от другите хора. Тъй като техният речник все още е доста ограничен, мъничетата обикновено използва вече познатите думи, но с множество или изчерпателни значения. Акцентът и контекстът са това, което има значение, когато се опитвате да разберете детето си правилно.

През 18-ия месец се случват много неща и в двигателно отношение. В края на краищата Вашето мъниче вече е преминало задълбочено обучение, за да може да ходи по-сигурно – понякога дори на по-големи разстояния. Ако детето Ви едва наскоро е започнало да ходи, издръжливостта му все още е малко по-слаба.

Съвет: Не очаквайте детето Ви да може да изминава дълги разстояния напълно само, когато сте навън. На тази възраст малките деца все още се уморяват доста бързо. Бъдете подготвени и вземете със себе си бъги, количка или нещо като триколка или велосипед. 

Стимулирайте Вашето малко дете с игра

Подреждането на кули, сортирането на пъзели или обикновените дървени пъзели с няколко части вече са точното нещо, за да насърчите своето мъниче чрез игра. Може би сте запазили пъзел с различни геометрични фигури от собственото си детство? Сега е най-добрият момент да избършете праха и да оставите Вашия малък изследовател да се опита да постави парчетата в съответните им форми.

До 18-ия месец малките деца вече могат да хвърлят топки, без да губят равновесие. Тествайте, за да видите дали детето Ви вече има желание да хвърля или дори да рита топка. Това ще развие чувството му за дистанция, двигателните умения и точността му.

Люлеене, плъзгане и балансиране са идеални упражнения на открито. Мъничето Ви вероятно ще поиска да му бъде позволено да балансира върху бордюри или ниски каменни стени. Детските площадки са идеални за малки деца в градска среда, за да изпускат парата на открито. Ако някой ден времето не е на Ваша страна, можете да поставите малки писти с препятствия в дома си. Дъските за балансиране или твърдите малки възглавници на пода са забавни за стъпване или прескачане и в същото време лесни за приготвяне и подреждане.

На 17 месеца можете също да насърчите артистичната страна на своето мъниче, като му дадете малко пастели, пластелин и сезонни материали от природата. По този начин можете да се възползвате максимално от дъждовния следобед!

Накратко: Когато избирате материали за занимания, обърнете внимание на материалите – устната фаза все още не е приключила. Трябва да очаквате, че детето Ви може да вземе непознати неща като химикалки, лепило или ножици в устата си, за да ги изследва. Добре е, ако сте подготвили безопасни, нетоксични и устойчиви на слюнка материали.

Храненето на Вашето малко дете

Ранно пиле или нощна птица – кое е валидно за Вашето дете? Може би вече забелязвате дали то е весело сутрин или предпочита да бъде оставено на спокойствие след събуждане. Като ранобудно дете, то обича да започва деня веднага – включително закуската и игрите.

Класическата нощна птица, от друга страна, се нуждае от малко време, за да се събуди. Често остават в леглото малко по-дълго, сгушено с мама или татко, и се радва да започне деня с допълнителна доза близост. Независимо дали все още кърмите или детето Ви приема адаптирано мляко от чаша, млякото е един от най-приятните начини да започнете деня. Тогава подходящата закуска може да дойде малко по-късно.

Добрите опции за закуска са малки неща, като например:

Свежите, балансирани комбинации от съставки, които не съдържат изкуствени добавки, са перфектни.

По този начин можете да осигурите на детето си всички хранителни вещества, от които се нуждае, независимо дали все още суче или се храни от шише.

Закуската е най-важното хранене за деня за много семейства, тъй като сутрин всички се събират около масата. След това всички членове на семейството отиват на различни дейности и всеки се разпръсва на работа, детска градина или училище.

Съвет: Ако сутринта е твърде напрегнато за спокойна закуска, преместете закуската с мъничето Ви за по-късен час. Ако, например, имате по-големи деца, които трябва да стигнат до училище, закуската с малкото дете може да бъде много по-спокойна след като те излязат.

Режим на съня на Вашето малко дете на седемнадесет месеца

На 17 месеца повечето малки все още получават между 1,2 до 2,5 часа сън през деня и 10 до 13,5 часа през нощта. Нуждата им от сън се е променила много малко в сравнение с предходните месеци.

Това, което се променя обаче, е броят на дремките, от които се нуждае през деня: повечето малки деца сега се справят само с една по-дълга дрямка. Това обикновено означава, че добрата следобедна дрямка дава на малките им тела енергията, от която се нуждаят за останалата част от деня. Дали времето за сън трябва да е преди или след хранене зависи от ежедневието на Вашето семейство:

 • Вие и вашето дете ставате рано или късно?
 • Обикновено имате планирани дейности или по-спокойни сутрини?
 • Какъв вид грижи за децата имате?

На тази възраст повечето малки деца показват много ясно кога е време за дрямка. Те ще потъркат очите си, ще станат мрънкащи и може би малко хленчещи. Някои дори ще заспят по време на игра, докато други се нуждаят от своите специални ритуали за сън, за да се унесат правилно. Като родител Вие сте експертът, когато става дума за Вашето малко дете – Вие знаете по-добре от всеки друг дали трябва да обядва преди или след като го оставите да подремне.

Накратко: Заспиването на празен стомах е почти толкова трудно, колкото и с прекалено пълен. Когато планирате деня, имайте предвид, че не трябва да има големи интервали между последното хранене и времето за сън. 

През нощта повечето малки все още се събуждат поне веднъж. Те ще дойдат да търсят родителски гушкания или малко вода, за да утолят жаждата си. Не се тревожете – проучванията сочат, че почти 40% от 17-месечните деца се събуждат през нощта. Вашето дете не е единственото!

Посещение при педиатъра

Следващият голям медицински преглед все още не е зад ъгъла, тъй като се препоръчва от 21-ия месец. Не забравяйте да си уговорите час навреме.

Както винаги, ако имате въпроси или притеснения относно развитието на Вашето дете, винаги можете да уговорите допълнителна среща с педиатъра.

Как са майките и татковците

Сън? какво е това? Да бъдеш уморен вероятно е нещо, с което вече сте свикнали като родители. И със сигурност сте свикнали някои нощи да са по-добри или по-лоши от други, нали? Всъщност повечето майки и татковци с малки деца се справят доста добре – просто се научават да се справят с по-малко сън и по-малко почивки. Някои дори имат късмета, че малкото им дете спи няколко часа подред. Тогава може би дори ще можете да прекарате известно време насаме.

Ако се чудите как най-добре да използвате това време: направете всичко, което е добро за вас. Гледането на телевизия заедно е също толкова полезно за връзката ви, колкото и вечерната разходка, вечерята на свещи или някои интимни моменти. Важно е времето, прекарано заедно - за предпочитане без да вършите домакинска дейност или работа едновременно.

Малките вечерни ритуали могат да ви помогнат да завършите деня си. Изпийте последната си чаша чай вечерта, прекарайте пет минути в тишина около масата за вечеря, четете заедно книга или гледайте късните новини.

Ако нямате сили за подходяща вечер за среща, за която се облечете и отидете на ресторант или кино, не се притеснявайте. Но ако това наистина ви липсва, тогава си наемете детегледачка и се поглезете с вечерно излизане. Повечето малки деца на 18 месеца ще бъдат напълно добре да останат при баба си и дядо си или при близък приятел за една нощ.

Нашите най-добри съвети за осемнадесетия месец

18 месеца - това са прекрасни 540 дни с Вашето дете! С нашите съвети 18-ият месец ще бъде още по-вълнуващ и забавен:

 • Изградете крепости и пещери с възглавници във всекидневната.
 • Четете книжки с картинки и редете пъзели.
 • Изпробвайте някои нови идеи за здравословна закуска.
 • Позволете на детето да тества уменията си за балансиране, когато е на открито.
 • Не забравяйте да направите важни снимки, за да запомните 18-ия месец на Вашето дете!

Важни въпроси за осемнадесетия месец на малкото дете

Как да занимавам детето си в 18-ия му месец?

Позволете на мъничето си да изследва природата в паркове или на детски площадки. Да сте на открито винаги е страхотна идея, когато можете да го организирате. Насърчавайте своето мъниче да:

 • бяга, балансира или прескача различни подходящи повърхности,
 • играе на криеница,
 • копае в пясъка, търси кестени или сглобява снежен човек,
 • се люлее и пързаля.

Добрите дейности и игри на закрито включват:

 • изпразване на кутии, пълни с предмети от ежедневието или шкафа с тигани или тенджери,
 • игри за сортиране и лесни пъзели,
 • дебели пастели с допълнителна повърхност за захващане за деца от 1,5 до 3 години и много хартия за насърчаване на творческата му страна,
 • крепости и пещери с възглавници, в които да се скриете,
 • кухня/магазин за играчки или къща за кукли за ролева игра.

На тази възраст някои малки деца може дори да започнат да проявяват по-активен интерес към собственото си тяло и дори да се опитат да свалят дрехите си. Това може да е първи знак, че скоро ще бъдат готови за обучение на гърне.

Какво обикновено могат да правят малките деца на 17 месеца?

Като цяло малките деца започват да ходят свободно и повече или по-малко уверено на 17 месеца, в зависимост от това кога са направили първите си стъпки. Те могат да скачат на два крака, да ходят назад или в кръг.

Придвижването по стълбите обикновено върви добре или с държане за парапет, или за ръка на възрастен. На 17 месеца бебетата обикновено ще поставят двата си крака стабилно на всяко стъпало, преди да изкачат следващото.

Обикновено ядат с ръце или лъжица. На тази възраст повечето малки деца предпочитат да се хранят сами, вместо да бъдат хранени. Обикновено могат също успешно да пият от чаша без чужда помощ.

Речникът им се състои от около 50 думи, които те активно използват. Повечето малки деца употребяват тези думи за обозначаване на конкретни неща/хора, както и в много по-широк смисъл: „Дада“ може да се използва за обозначаване на собствения им баща или всеки мъж, когото срещнат. Когато казват „топка“, те може да имат предвид любимата си играчка или друг сферичен предмет. Отсега нататък техният речник ще нарасне значително с нови думи, добавяни почти ежедневно. Вашето мъниче също може да назовава емоциите и скоро ще започне да сглобява първите изречения от две думи.

Какво ядат бебетата в 18-ия месец?

Обхватът на нещата, които малките деца обикновено и с удоволствие ядат, е доста широк. В един типичен ден планът им за хранене се състои от закуска, обяд, вечеря, както и лека закуска сутрин и следобед.

Добрият избор на храна за тези ястия включва:

 • пресни плодове и зеленчуци,
 • пълнозърнести продукти, като пълнозърнест хляб, паста или ориз,
 • 1-2 порции месо или риба на седмица,
 • до 200 г/мл мляко или млечни продукти на ден, като кисело мляко, сирене, извара.

Това обикновено съставя балансирана диета, която трябва да бъде с възможно най-малко сол и захари. Сладките и захарни храни трябва да се предлагат рядко..

Лошият избор на храна за малки деца е:

 • малки, твърди плодове или ядки, които могат да се погълнат цели (опасност от задавяне),
 • пикантни храни,
 • пържени ястия,
 • готови ястия,
 • кофеин, алкохол или подсладители.

Някои малки деца предпочитат да ядат чиста храна – само тестени изделия един ден и само сос или месо на следващия ден. Други обичат да комбинират различни храни и вкусове. Малките деца често предпочитат млечно-зърнени храни с плодов сос или пресни плодове пред сандвичи.

Вие сте експертите относно Вашето дете и избирате каква здравословна и свежа храна да сложите на масата. Вашето мъниче обаче най-добре знае какво и колко от тези храни иска да яде.

Колко високи и тежки са малките деца на 17 месеца?

На тази възраст малките деца са високи между 76 и 88 см и обикновено носят размер 86, въпреки че някои може да се нуждаят от 80/86 или дори малък 86/92.

Що се отнася до теглото, всичко между 10,2 и 10,9 кг се счита за средно (+/- 2 кг). Докато Вашето мъниче все още наддава на тегло според своя персентил, няма за какво да се тревожите. 

Информация за автора:

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.