Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в 7-мия си месец

В 7-ия месец на бебето всичко е насочено към движение. През този период много бебета усвояват първите си опити за пълзене, а някои вече успяват да седят стабилно. Други все още са по-малко подвижни, но още повече се интересуват от всичко, което може да бъде уловено и изследвано с ръцете.

Развитието на Вашето бебе

След 6-ия месец бебетата обикновено вече не наддават толкова бързо и също така растат малко по-бавно на дължина. Едно предимство е, че сега дрехите остават по мярка за малко по-дълго. През 7-мия месец малките изследователи често носят дрешки с размери от 68 до 74. Затова вече можете спокойно да купувате бебешки дрехи за топли и хладни дни в този размер.

В същото време се случват много неща на емоционално и когнитивно ниво:

 • Вашето бебе вече разбира значението на отделните думи,
 • може да различи познати лица, които се грижат за него, от непознати и да реагира по съответния начин,
 • придобива по-добра способност да хваща предметите и да ги разглежда отблизо,
 • активно изисква гушкане и успокоение

Физически промени у Вашето бебе

Тренирането на гръбните и коремните мускули чрез многобройните опити за обръщане показва незабавен успех! Следователно бебето Ви, до седмия месец, вероятно ще може да започне да се задържа добре, може би с помощта на възрастен, но някои бебета може да са в състояние да се държат и сами за кратки периоди от време.

За някои бебета вече е време за първа подстрижка на връхчета на косата. При други бебета растежът на косата отнема повече време.

Важни етапи

Тегло месечното наддаване на тегло намалява; теглото е средно между 7600 г и 8300 г
Растеж около 1,5 cм растеж на дължина до 69-74 cm; обиколка на главата 43-45 см
Изражение на лицето отражение на Вашите изражения; бебетата ясно показват емоции като радост и изкривяват цялото си лице, когато имат болки в корема или се страхуват
Звуци силно викане, пищене и бърборене; шепот; образуване на двойни срички
Двигателна функция вероятно вече седи и/или пълзи самостоятелно; стои на четири крака; диференцирано хващане на по-малки предмети и развитие на хващане с цялата дължина на палеца и показалеца (ножичен захват)

Някои бебета вече са малко по-напред за възрастта си по отношение на ръст, тегло или двигателни умения. Други вървят с по-леко темпо. Важно е да подкрепяте бебето си в неговото индивидуално темпо на развитие и да го насърчавате по подходящ начин, без да го претоварвате.

Емоционални и двигателни промени у Вашето бебе

Около седмия месец бебето Ви се научава да разпознава името си. Ако го повикате по име, то ще обърне глава към Вас и ще отговори с разпознаване.

Също така, надеждно разпознава други прости думи. Казването на „не“ с ясен тон кара бебето Ви да остави нещата веднага. Някои бебета също реагират с уплаха или плач.

Накратко: Говорете с бебето си с кратки, ясни и прости изречения. Най-добре е да използвате много повторения. По този начин насърчавате разбирането на езика и същевременно тренирате речника на бебето.

Вашето бебе ще продължи да реагира много повече на височината и силата на звука, отколкото на отделните думи – езиковият му речник ще нараства  бавно и сигурно от този момент нататък.

През 6-ия месец бебето Ви вече е тренирало как да заема перфектната позиция за пълзене. През 7-ия месец някои деца успяват да се изправят на четири крака, някои изпълзяват, други веднага овладяват следващия етап на развитие и сядат.

Това ново ниво на двигателна дейност отваря напълно нов свят за Вашето бебе: сега то може да участва в семейния живот, напр. на масата за хранене, с изцяло нова гледна точка в скута Ви, на дивана или в столчето за хранене. В началото седенето все още ще бъде много уморително за бебето и то бързо ще поиска да се върне на четири крака или да легне.

Моля, обърнете внимание: Бебетата трябва да седят изправени и без опора само когато могат сами да заемат позицията. Дотогава може да е полезно да държите бебето си в люлка – или още по-добре – облегнато в скута ви в изправено положение, когато ядете или играете заедно.

Вместо да използва предимно устата, през седмия месец бебето открива, че много предмети могат да се разглеждат добре и с ръце, и с очи. За да направи това, то продължава да развиват ножичния захват, държат подходящи неща между палеца и показалеца, прехвърля играчки от едната ръка в другата и ги разглежда от всички страни.

Неговата любима игра е едновременно майсторско изпълнение на двигателната функция: хващане и хвърляне или изпускане на предмети по целенасочен начин. Нищо не е в безопасност от бебетата в седмия месец - всичко, което е под ръка, се вдига и хвърля на пода.

Накратко: Бебетата използват повторения, за да проверят дали нещата винаги се държат по един и същи начин. Фактът, че гравитацията работи и че играчките наистина винаги падат на пода, е нещо, което Вашето мъниче несъзнателно ще тества, докато знанието за това не се закотви сигурно в съзнанието му.

Стимулирайте бебето си с игра

Вероятно вече се досещате: пеенето и двигателните игри остават оптималното занимание за Вашето бебе. В контекста на неговото емоционално развитие, то ще бъде много щастливо да се сгуши до Вас за приспивни песнички или споделени рими или да се смее с пълно гърло на малки игрички с гъделичкане.

През 7-ия месец, веднага щом бебето може да седи само, можете да опитате нещо друго: поставете го с любимата му играчка пред стабилно огледало. Повечето бебета са очаровани от отражението си, което им се смее в отговор. Децата обаче обикновено се разпознават едва на по-късен етап. Дотогава бебето Ви вероятно просто ще обича да гледа двойника си в огледалото.

За следната малка игра, Вие като родител, ще се нуждаете от здрав гръб: закопчайте бебето в столчето за хранене и му дайте различни неща, които да хвърля, напр. дунапренови кубчета, топки, памучни вати, лъжици или дървени блокчета. Вашето бебе ще обича да хвърля неща от високо място. Различните материали правят играта още по-вълнуваща и бебето ще научава, че различните предмети издават различни звуци, когато паднат на пода.

Храненето на Вашето бебе

С гъвкавата времева рамка за въвеждане на твърда храна, може би вече сте в средата и имате практика в предлагането на вкусни храни и ястия според препоръчания хранителен план от 7-ия месец. А може би тепърва започвате. Във всеки случай не забравяйте, че на всяко бебе трябва да бъде позволено да открие храната със свое собствено темпо, заедно с кърменето или храненето от шише. На тази възраст повечето деца са много любопитни и не са много придирчиви, така че е добре да им предлагате голямо разнообразие от храни.

Дори и изкушението да е голямо, не бързайте за никъде. Сега се полагат основите на здравословното хранително поведение, така че обръщайте внимание на сигналите на Вашето дете. Здравото дете няма да гладува на сложена маса, дори понякога да не му се яде. Ако не сте сигурни, попитайте Вашия педиатър за съвет относно храненето.

Кърмене и млечна формула

Продължете да кърмите на поискване, или предложете шишето на поискване. Дори ако, в зависимост от етапа на въвеждане на твърда храна, вече храните бебето си повече твърда храна, млякото все още е важна част от диетата му.

Обърнете голямо внимание на Вашето бебе: ако то е видимо гладно, може да иска да задоволи първичния си глад на гърда или на шише, преди да може да се наслади на допълваща храна. Но това не се отнася за всяко бебе. Някои са толкова развълнувани от различните вкусове и аромати, че вече предпочитат преходна храна пред млечна формула.

Преходна храна

В зависимост от това кога сте започнали да въвеждате твърди храни, може да сте в самото начало или вече да сте запознали бебето си с различни вкусове чрез лъжицата. Ако разчитате на захранване, водено от бебето, няколко храни може вече да са част от диетата на Вашето дете.

Но храната сама по себе си не гарантира, че бебето Ви ще спи по-дълго или по-добре. Бебетата все още могат да се нуждаят от храна през нощта, докато съзряването на мозъка все още не е завършило.

Със захранващата храна можете да предложите на бебето си малко вода или неподсладен чай. Подобно на по-възрастните членове на семейството, много малките също искат да пият нещо. Подходящи чаши със специални капачки предотвратяват разливане. През 7-ия месец обаче напитките са по-скоро за привикване, тъй като бебето Ви все още си набавя нужните течности чрез млякото, а млякото и зърнените храни също осигуряват течност.

Посещение при педиатъра

Ако сте ходили на плановия профилактичен преглед в 6-тия месец, в 7-ия месец не е необходимо посещение при лекар. По това време някои бебета получават настинка за първи път или, обикновено поради никнене на зъби, лека диария. Въпреки че това всъщност не е сериозно състояние, много родители посещават кабинета на педиатъра, за да са спокойни.

Винаги важи следното: ако имате въпроси или сте загрижени за конкретно поведение на Вашето дете, уговорете час като предпазна мярка.

Безпокойство от непознати

През седмия месец родителите често наблюдават напълно ново поведение у бебето си: когато към тях се приближават по-непознати хора, бебетата внезапно показват пренебрежително поведение и отказват контакт. Те се взират страхливо в човека, крият лицето си или се сковават. Ако тези хора продъжат да ги гледат или да им говорят, обикновено започва плач.

Това поведение се нарича „безпокойство от непознати“ и всъщност е добър знак: Вашето бебе е установило връзка с Вас и вече може да прави разлика между познати, непознати или по-малко познати хора. Техните социални умения напредват толкова много. Бебетата стават срамежливи както в ръцете на мама или татко, така и в количката.

Не всички деца проявяват това поведение в еднаква степен – понякога засяга дори баба и дядо, понякога само съседа. Дори ако дружелюбната дама в пекарната или милият господин пред супермаркета със сигурност нямат лоши намерения, бебето Ви сега търси защита и подкрепа от Вас. Странната тревожност отшумява веднага щом бебето се научи да говори.

Добри стратегии за фазата на срамежливост:

 1. Предложете на детето си възможност да се отдръпне по всяко време – в ръцете Ви, зад гърба Ви или облегнато на Вас.
 2. Оставете детето си да решава кога и как да контактува с други хора – това обикновено се случва доста бързо на тази възраст.
 3. Ако е възможно, избягвайте ситуации, в които Вашето бебе е рязко докосвано или държано от непознати.
 4. Приемете, че дори много малкото дете вече има свое лично пространство

Ако детето Ви има възможност да се обърне към непознати или по-малко познати хора със свое собствено темпо, то обикновено ще се радва да се възползва от тази възможност.

Съвет: Бебетата са особено склонни към проява на настроения и емоции през седмия месец. Следователно бебето Ви инстинктивно ще отхвърля хора, с които не се разбирате. Разгорещените дискусии или спорове също могат да доведат до това, че бебето да търси повече близост с мама или татко, защото там се чувства най-спокойно.

Как са майките и татковците

Вашето бебе вероятно ще бъде добре занимавано от татко, баба и дядо през 7-ия месец, докато излизате от дома за няколко часа.

През този месец бебето още повече открива способността си да изразява чувства. Това се отнася за емоции като гняв или отхвърляне, но също и за нуждата от близост, гушкане и комфорт. Ако сте отсъствали за кратко, срещата с прегръдки и целувки  може да бъде особено стопляща сърцето на този етап от развитието. Вашето бебе не само ще търси близостта Ви, но буквално ще я изисква.

Нашите топ съвети за седмия месец

Как 7-мият месец да бъде още по-приятно преживяване? Ето нашите съвети:

 • Ако още не сте го направили, поставете защита на контактите
 • Премахнете декорациите и чупливите предмети от долните рафтове или ги поставете по-високо.
 • Вземете миеща се подложка за столчето за хранене и пригответе нечупливи бебешки съдове. 
 • Посетете курс по първа помощ за бебета или деца.
 • Къпане или плуване заедно – със своите двигателни умения бебето Ви вече много ще се забавлява във водата
 • Не забравяйте грижата за зъбите

Важни въпроси за седмия месец на бебето

Как да занимавам бебето си в седмия месец?

Бебетата в седмия месец обичат да гледат себе си в огледалото, братя, сестри и домашни любимци. В същото време мобилността играе важна роля. Подканете бебето си да се движи, като подредите играчки на пода, които то може да върти, търкаля или се катери, за да достигне с малко усилия.

Допълнителни идеи за занимания:

 • играчки, които Вашето бебе може да хвърля или изпуска са достатъчни,
 • поставете бебето си с играчка пред огледалото,
 • игри с пеене и пълзене,
 • предлагайте играчки с различни размери и изработени от различни материали, като дърво, картон, хартия, плат, шумолящ материал или различни текстури.

Колко големи са бебетата в седмия месец?

Бебетата обикновено достигат размер на дрехите 74 през седмия месец, което означава, че са дълги между 69 и 74 см. Растежът на дължина се забавя малко от този месец нататък, така че дрехите може да са по мярка за по-дълго.

Обиколката на главата е между 43 и 45 см. Средното тегло е между 7600 и 8300 грама.

Кога бебетата проявяват безпокойство от непознати?

Някои бебета започват фазата на срамежливост, когато са само на няколко месеца. Този етап започва между 6-ти до 8-ми месец, когато бебетата развиват по-голяма подвижност. След това стават срамежливи при контакт с по-малко познати или напълно непознати хора.

По време на фазата на срамежливост бебетата все по-често търсят подкрепа от своите родители и близки. Това включва криене или отвръщане на глава от непознати. Въпреки това, ако на бебетата се даде достатъчно време да установят контакт сами, те обикновено се радват да се възползват от тази възможност.

Бебетата пълзят ли в седмия месец?

Бебетата, които вече са преминали в позиция на четири крака и са усвоили обръщането от корем на гърб през 6-ия месец, обикновено започват първите си опити за пълзене през седмия месец. По това време някои бебета сядат самостоятелно за първи път.

Тези стъпки в развитието обаче не могат да бъдат принудени. Свързването на отделните стъпки на движение в мозъка изисква както време, така и много повторения. Децата научават тези етапи в собствените си времеви рамки, когато имат достатъчно възможности да практикуват обръщане, търкаляне и пълзене по пода или по безопасни, плоски повърхности.

Какво може да прави бебето ми в седмия месец?

Бебетата в 7-ия месец откликват на името си и обичат да са център на внимание. Те също така ще:

 • следят мама и татко из стаята с поглед,
 • обикновено седят изправени (евентуално с малка опора),
 • обръщат се от корем на гръб и обратно,
 • все повече изследват предметите с ръце и очи, вместо с уста,
 • подават си играчки от едната ръка в другата,
 • наслаждават се на първата захранваща храна под формата на пюре или малки парченца.

Будните сетива на Вашето бебе регистрират прецизно околната среда и възприемат различните стимули. Човешките гласове, но също и музиката, очароват бебето през този месец също толкова, колкото и собственото му отражение.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.