Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата през 2-рия си месец

Времето с бебе лети, нали? През втория месец Вашето мъниче вече официално не е новородено, а – до края на първата си година от живота – все още е бебе. Колкото повече време минава, толкова по-активно става детето ви. Когато лежат по корем, може да са в състояние да вдигнат главата си за кратък момент през този месец и да ви се усмихнат съзнателно за първи път.

Развитието на Вашето бебе

През втория месец Вашето мъниче има много работа. Сега бебето ще развие врата си и поддържащите мускули стъпка по стъпка, за да може да повдигне главата си и скоро да я държи изправена самостоятелно. Когато бебето открие интересни предмети в обсега си, то ще ги хване здраво с малките си юмручета и вече може да ги размахва за кратко, преди юмруците да се разтворят отново.

За учене и оптимален растеж мозъкът на Вашето бебе изобщо не се нуждае от много мотивация, тъй като всичките му сетива са напълно готови да възприемат и мозъкът реагира на всеки стимул, като създава нови връзки. От самото начало Вашето мъниче е изследовател, който трябва да изпробва и разбере всичко, активно да изследва околната среда и да наблюдава всичко, което се случва около него.

Физически промени у Вашето бебе

Омаляват ли бодитата от първите седмици? Поздравления, Вашето бебе е за първа смяна на размера на дрехите! Много бебета постепенно достигат номер 62 през втория месец от живота си. Първите шапки на бебето вече трябва да бъдат заменени с такива, които стоят малко по-свободно.

Дължината и теглото на бебето са много индивидуални. Запомнете това, преди да сравнявате Вашето бебе с бебета на същата възраст. Процентилните криви в книжката за медицински прегледи на Вашето дете предоставят най-добрата информация за това как се развива то. Не сте сигурни дали то расте нормално? Говорете с Вашия педиатър за това.

Важни етапи

Тегло Средно 850 г наддаване на тегло през втория месец, стабилно наддаване на тегло по индивидуална персентилна крива
Растеж 3-4 см растеж на дължина
Изражение на лицето Спонтанна, истинска усмивка
Звуци Издава първи артикулирани звуци, като гукане или дълги, провлачени тонове
Двигателна функция Юмруците се отварят и затварят, рефлексът на Моро намалява

Емоционални и двигателни промени у Вашето бебе

Доста неволната „ангелска усмивка“ през първите четири седмици бавно се превръща в истинска усмивка през втория месец от живота на бебето. Сега бебетата и реагират на усмивки.

Вашето бебе вече ще усъвършенства и други изражения на лицето и ще работи постоянно върху по-доброто общуване. Ритането става по-настойчиво, ако нещо не му харесва, плачът става по-силен и писклив, ако не му се обръща внимание твърде дълго. Всичко това не са сигнали за разглезено бебе, а инстинктивно поведение за активно общуване с околната среда.

Някои бебета плачат много през втория си месец. Това често се обяснява със стомашни болки и колики, но това рядко е причината за прекомерен плач. Подобно на възрастните, бебетата реагират на външни стимули, претоварени са от тях и могат да бъдат тъжни или ядосани, ако нуждите им не бъдат задоволени своевременно. Но тъй като все още не могат да общуват с думи, единственото, което могат да направят, е да плачат.

Стимулирайте бебето си с игра

Простите предмети от дърво – и пръстите на мама или татко – са най-добрите играчки в момента. С тях Вашето бебе усърдно се упражнява да хваща здраво и отново да пуска. Това не винаги е успешно и може да предизвика един или два разочаровани плача от негова страна.

Нежните, галещи докосвания по ръчичките и крачетата са особено очарователни за бебетата през втория им месец. Можете да включите това всеки път, когато сменяте пелени и дрехи. Особено вечер, обширен, нежен масаж след къпане е идеален, за да настроите бебето си за сън.

От легнало положение бебето Ви може да тренира контрола върху главата си, като многократно повдига леко главата си, която все още е много тежка спрямо останалата част от тялото. Разбира се, винаги трябва да сте там по време на упражненията.

Постепенно Вашето бебе ще открие също и музиката. Бебетата предпочитат човешките гласове и все по-често се обръщат по посока на звука. Ако забележите, че бебето има предпочитана страна за лягане и лесно губи косата на малката си глава там, използвайте интереса към звуците и говорете с бебето си предимно от непредпочитаната страна. Така то ще обръща главата си и в другата посока от време на време.

Съвет: Вашият глас и близък физически контакт са това, от което се нуждае бебето Ви и през втория месец. Тананикайте и пейте или дори четете приказки тихо в негово присъствие. Вашето мъниче ще Ви слуша очаровано.

Храненето на Вашето бебе

Интуитивно много родители хранят бебетата си според нуждите през първия месец, когато новороденото им изглежда гладно. През втория месец обаче възниква въпросът дали бебето има нужда от ритъм.

Отговорът е не. Можете да продължите да го храните гъвкаво според нуждите, независимо дали кърмите или храните с млечна формула. Въпреки това, някои бебета се установяват в определен ритъм, докато други са надеждни в своята нередовност. И двата случая са напълно нормални. Вода или други течности обикновено не са необходими като добавка към кърмата или млечната формула. Чрез млякото Вашето мъниче- ще е добре снабдено с всичко.

Храненето при поискване има много предимства:

 • укрепва уменията на детето за саморегулация
 • предотвратява риска от наднормено тегло в по-късна възраст
 • осигурява на бебето точното количество калории и течности в точното време

Важно е да внимавате за признаците на пълен корем:

 1. Без повече сукане или само от време на време, бавно сучене
 2. Зърното или биберонът се освобождават
 3. Отпуснато, доволно бебе без признаци на глад
 4. Бебето заспива
 5. Бебето обръща главата настрани, стиска устни

Съвет: Някои бебета са истински ценители. Обичат да си правят кратки почивки и да си позволят „втора порция“ от гърдата или още една глътка от бутилката след няколко минути. Вашето бебе току-що е задрямало по време на хранене, но се е събудило отново малко след това и показва признаци на глад? Тогава то е приключило с почивката си и би искало да вземе още. Но това не означава, че имате твърде малко мляко!

Колко често трябва да кърмите бебето си?

През втория месец от живота на бебето кърменето често вече се е установило, но не винаги. Ако засуването е болезнено или имате разранени зърна или често запушени млечни канали, потърсете съвет от Вашата акушерка или консултант по кърмене възможно най-скоро. Може би има и местна група за кърмене, към която можете да се присъедините. Обикновено темата е много повече от кърменето. Приятелствата често се развиват с други майки, чиито бебета са на подобна възраст.

Накратко: Болезнените зърна са много често явление през първите няколко седмици след раждането, но не е задължително. В повечето случаи това се случва, ако бебето не е засукало оптимално. Не се отчайвайте! Може да се научите да кърмите бавно заедно с бебето си и да свикнете един с друг. Ако продължите да се борите със силна или постоянна болка през втория месец, не забравяйте да говорите с Вашата акушерка или консултант по кърмене.

Случаи, при които бебетата не се кърмят изключително

През втория месец кърменето и едновременното хранене с млечна формула често работят добре, но не винаги. Особено при близнаци, комбинирането на кърмене и хранене с млечна формула се запазва за по-дълго време.

Ако в момента допълвате кърменето с млечна формула и не сте сигурна дали трябва да изберете форма на хранене: не, не трябва. Ако кърменето и храненето с млечна формула в същото време работят добре за Вас, просто продължавайте да го правите. През последните няколко седмици обикновено ще сте установили рутина кога да кърмите и как да давате шишето, за да комбинирате двете оптимално.

Съвет: Потърсете съвет от Вашата акушерка, консултант по кърмене или педиатъра относно количеството мляко, което бебето трябва да изпива, ако не сте сигурни.

Млечни формули

Както при кърменето, продължете да храните според нуждите и по начин, който работи добре за Вас и Вашето бебе. По принцип приготвянето на по-малки порции отнема малко повече време, но в същото време можете да задоволите по-добре различни нужди от глад. Точно както възрастните, бебетата нямат абсолютно същия апетит всеки ден, особено през първите месеци – понякога гладът им е малко по-голям, понякога малко по-слаб. Следователно млечната формула може да се приготвя и на по-малки порции.

Посещение при педиатъра

През втория месец на бебето не са необходими допълнителни прегледи, ако вече сте завършили прегледа U3 навреме в края на първия месец. Ако не, подредете ги сега в началото на втория месец, ако е възможно.

Ако сте решили Вашето бебе да има ротавирусна ваксина, тя трябва да бъде поставена около 6-та седмица. Тази основна имунизация се повтаря два до три пъти на интервали от четири седмици. След като бебето навърши два месеца, трябва да бъде поставена първата ваксина 6 в 1, която се прилага през третия месец.

Как са майките и татковците

Вторият месец с бебе е бурен. Вероятно понякога Ви се иска просто да спите през нощта. Всъщност родителите с двумесечно бебе често са постоянно уморени. Вашето бебе може да се събужда на всеки час или на всеки два до три часа; също може да спи много нередовно, с по-дълги или по-кратки паузи. Въпреки че все още сте в следродилния период като майка, често отново има очаквания към Вас, напр. да поемете пазаруването и домакинската работа.

Ако партньорът не е също в родителски отпуск, в края на втория месец често възниква страшният въпрос: Как мога да се справя с изтощителния си професионален живот след неспокойните нощи и липсата на сън?

Полезният отговор на това е окситоцинът! „Хормонът на щастието“ Ви кара да бъдете по-устойчиви на стрес, тъй като намалява освобождаването на хормона на стреса кортизол. Хормонът пролактин също играе важна роля. Колкото по-високо е нивото на пролактин в тялото на майката, толкова по-ниска е индивидуалната нужда от сън. Можете също така да се редувате с нощни грижи, да спите отделно или да спите колкото можете повече заедно в семейното легло.

Следродилен период

Може все още да усещате последиците от раждането, но също така може от известно време да се чувстватe в добра форма. Въпреки това следродилният период не е приключил до края на втория месец на бебето.

Чудесно ще е, ако продължите да го приемате спокойно и да правите всичко доста бавно. Не се чувствайте под напрежение да извършвате дейности с бебето или просто да се отървете от купищата пране и чинии. Вие все още сте във фаза на изграждане след раждането, както физически, така и в ролята си на майка, и Ви е позволено да си дадете цялото време на света.

Ако се чувствате във форма и сте спокойна и отчаяно се нуждаете от повече упражнения и разнообразие, опитайте следното:

 • кратки разходки с бебето в слинг или количка
 • първи (кратки!) пътувания за пазаруване
 • покани от роднини или приятели за ол инклузив кетъринг, т.е. не е нужно да готвите или приготвяте нищо сами, а да излезете от вкъщи за няколко часа

Вашата акушерка може да препоръча лесни упражнения за регресия. От около 6-та до 8-та седмица след раждането е възможно също да посетите курс за следродилни упражнения. И двете са добри начини да започнете лека физическа активност за стабилизиране на тазовото дъно.

Нашите топ съвети за втория месец на бебето

Надяваме се, че все пак ще се насладите малко на следродилния период, тъй като той продължава през първите два месеца. За да можете да продължите да се наслаждавате на бебешкия „меден месец“ по спокоен начин, имаме няколко съвета за втория месец на бебето, готови за Вас:

 • Запасете се със следващия размер дрехи като предпазна мярка
 • Упражнявайте пеене и игри с пръсти и ги откривайте заедно с Вашето бебе.
 • Снимайте първата усмивка на бебето – за предпочитане без светкавица
 • Поглезете корема си след бебе с нежни пощипващи масажи, за да поддържате еластичността на колагеновите влакна и съединителната тъкан.

Важни въпроси за втория месец на бебето

Бебето ми има ли нужда от режим на два месеца?

Бебетата обикновено спят и пият точно когато техните малки, растящи тела имат нужда от това. Циркадният ритъм обикновено се получава от само себе си, ако започвате и завършвате деня по едно и също време, когато е възможно. Заедно с дневната светлина и ритуализираните процедури, като затъмнена спалня или една и съща приспивна песен, вътрешният часовник на Вашето бебе бавно ще се настрои към деня и нощта.

Подобна е ситуацията и с времето за хранене, което често е резултат от дневния режим и установените рутини. Ако вече имате по-големи деца, техните дневни или училищни графици обикновено помагат да се определи кога е най-добрият тих момент за хранене.

Колко спят бебетата през втория си месец?

Нуждата на бебето Ви от сън се променя от месец на месец. Може би вече е свикнало със смяната ден-нощ, но може би във втория си месец ще продължи да спи по същия начин, както е спяло в коремчето Ви. Фазите на събуждане стават по-дълги като цяло, свързаните фази на сън малко по-кратки – Вашето бебе иска да участва в света. След един до два часа обаче обхватът на вниманието му обикновено е превишен – тогава е време за нова дрямка. Признаците на умора вероятно са Ви по-познати сега, отколкото през първите четири седмици:

 • триене на очите
 • въртене на главата напред и назад
 • безпокойство, тихо стенане или плач

Телесният контакт, нежното поглаждане или лекото полюшване ще помогнат на бебето да се унесе в спокоен сън.

От какъв размер дрехи се нуждае бебето през втория месец?

По правило първите дрехи с размер 50/56 вече са малко тесни. Бебетата през втория месец обикновено варират между 51 и 56 см обща дължина на тялото. Тогава размер на дрехите 56 или 62 е правилният избор. Научете повече за дължината и теглото на бебетата.

Съвет: Бебешките дрехи могат да бъдат по-големи и по-широки. Ако не сте сигурни за размерите, по-добре изберете следващия размер.

Как правилно да насърчавам бебето си през втория му месец?

През втория месец Вашето бебе започва активно да се стреми да разбере заобикалящата го среда. Малките му ръчички се затварят ентусиазирано около всичко, което се доближи до него. Прости дървени играчки за хващане са идеални за практикуване на това ново умение.

Стимулирайте сетивата на Вашето бебе с тези допълнителни дейности:

 • игри с пълзене по ръцете и краката на бебето
 • бебешки масажи
 • първи игри с пеене

Сега също е идеалният момент да поставяте бебето си в легнало положение от време на време. Това го насърчава да държи главата си изправена и допълнително укрепва мускулите на врата.

Какво вижда моето бебе през втория месец?

През първите няколко седмици след раждането зрението на Вашето бебе е ясно само в границите на няколко сантиметра. През втория месец очите на детето вече са много по-силни – виждат ясно на разстояние до един метър. Извън този диапазон обаче хората или обектите остават замъглени.

Вашето бебе вижда основните цветове (червено, синьо, жълто) особено добре през втория месец, но все още не разпознава по-деликатните цветови нюанси, като пастелни нюанси. Ако искате да събудите интереса му, използвайте играчки за гушкане в ярки цветове или играчки със силни цветови контрасти или шарки.

Какво може да прави моето бебе през втория месец?

През втория месец бебетата научават следното:

 • държат главата си за кратко време
 • следят с поглед обекти или лица, които са малко по-далеч
 • обръщат се към звуци и гласове (движение на главата, посока на гледане)
 • отварят юмруци и грабват неща
 • движат ръцете и краката си малко по-целенасочено

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор