Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата през 1-вия си месец

Раждането мина, бебето Ви се роди и дано е здраво и жизнено. Сега преживявате първия месец заедно след бременността. Трябва да използвате това специално време за дълбоко свързване с бебето. Дори много неща да са все още непознати през първите няколко дни, заедно с детето Ви бавно ще израснете в новата роля.

Ако можете да получите подкрепа от семейство или приятели – приемете я с благодарност! Оставете се на грижи, помолете за тенджера супа вместо 20-тия бебешка гащеризон или заменете „подръж бебето“ с молба за помощ в домакинството.

Развитието на Вашето бебе

Всичко е ново. Шумовете вече достигат до ушите на Вашето мъниче нефилтрирани. Светлината е ослепителна и температурата е ужасно ниска. Освен това е шумно и дрехите се търкат в деликатната бебешка кожа, с което то не е свикнало.

След раждането новородените бебета усещат със сетивата си какъв всъщност е светът „навън“ – с всичко, което върви с него. Дори раждането беше истинско преживяване! Сега стомахът къркори, защото храносмилането е започнало. Гласовете на мама и татко са познати и същевременно различни, защото вече не са заглушени от околоплодните води. Яркостта може да нарани очите, много чужди миризми трябва да бъдат обработени.

Ако бебето Ви спи много в началото, това е главно за самозащита, тъй като всичките му нови впечатления се обработват по време на сън. Поради това повечето новородени са сънливи през първите една до две седмици и имат много силна нужда от почивка. Пренаталният модел на сън, т.е. кратки будни фази с два до четири часа сън, често се поддържа известно време.

Индивидуалните нужди от сън варират при различните бебета. По правило новородените се нуждаят от 14 до 18 часа сън на ден в началото. Някои бебета се справят с много по-малко, други сякаш спят почти денонощно и трябва да бъдат събуждани дори за хранене.

Установяване на връзка с Вашето бебе

През първите седмици след раждането всичко е насочено към развитието на връзката. Ето защо Вашето новородено ухае толкова прекрасно и едва можете да устоите да погалите нежната му кожа. Хормонът на любовта и гушкането, окситоцинът, играе важна роля в този процес – между другото, същото важи и при татко.

За щастие в повечето родилни клиники днес се набляга на установяването на връзка, която е възможно най-ненарушена. Така че вероятно Ви е било позволено да поставите голото си новородено на гърдите си веднага след раждането. Не беше ли спиращо дъха чудо изведнъж да видиш с очите си кой е растял точно под сърцето ти? Дори при цезарово сечение не се пренебрегва важния контакт кожа в кожа. Ако бебето не може да бъде поставено на гърдите на мама веднага след операцията, новороденото се предава възможно най-скоро на татко, който по този начин изпитва същата интензивна първа близост като майката.

Ако раждането е било трудно или бебето все още се нуждае от медицинско наблюдение, ранната фаза на свързване може да бъде прекъсната. За щастие преживяването на свързване през първите часове след раждането може да се навакса по-късно.

Някои майки не са склонни да предадат бебето си на друг, било то на педиатър за преглед или на членове на семейството – включително бащата. Въпреки това, татковците определено трябва да имат шанс да опознаят детето си и много да го гушкат през този първи период.
 

Допълнителни действия за свързване:

 • контакт с кожата, за предпочитане върху голите гърди или корема на мама и татко
 • зрителен контакт, особено при хранене и грижи за бебето
 • кърмене или хранене с млечна формула за насърчаване на свързването
 • подходящи и навременни реакции на нужди като глад, жажда, близост, студ, топлина и др.
 • спане заедно (безопасно)

Освен директното кърмене, всяка друга задача може да се изпълнява и от мама, и от татко. Така че, ако в момента се чувствате малко излишен като баща, защото партньорът Ви кърми,  можете да участвате в приспиването, носенето, гушкането, смяната на пелени, както и в миенето, къпането и храненето. По този начин можете да се свържете с бебето точно толкова, колкото и Вашият партньор чрез кърменето. Така че няма причина за ревност!

Физически промени у Вашето бебе

Средно Вашето бебе трябва да наддава между 170 г и 330 г на седмица през първите два месеца. Наддаването на тегло зависи от фактори като тегло при раждане, хранене, наследствена предразположеност, ритъм на хранене и др.

Ако имате някакви притеснения относно наддаването на тегло, моля, попитайте Вашата акушерка или консултант по кърмене; те ще се радват да Ви помогнат. Вашият педиатър също е важно лице за контакт.

Важни моменти

Дни/Седмици от живота Тегло & физически промени
Ден 1-3 след раждането Теглото спада с до 10 процента веднага след раждането, мекониумът (най-ранните изпражнения на бебето) се отделя
Ден 3-10 след раждането Остатъкът от пъпната връв трябва да падне, основата на пъпа заздравява
Ден 10-14 след раждането Теглото трябва бавно да се възстанови
3-та седмица Теглото от раждането трябва да е достигнато най-късно до този момент
През първия месец Около 3,5 см растеж на дължина; прибл. 1 см растеж в обиколката на главата; наддаване на тегло между 80 и 300 грама/седмично

Важна информация: Бебетата имат индивидуален и преди всичко различен темп на развитие. Всички данни представляват средни стойности! 

Моля, обърнете внимание: Първоначално Вашето бебе може да вижда ясно само на 20 до 25 см. Това е точното разстояние до лицата на мама или татко, когато се обърнат, за да осъществят зрителен контакт с детето си. Бебетата могат да разпознават отдалечени обекти или хора само като размазани образи. Това, което е много по-важно за Вашето бебе в началото от това да вижда обекти, са миризмата на Вашата кожа и звученето на гласа Ви – дори ако думите все още нямат голямо значение.

Емоционални и двигателни промени при Вашето бебе

Близостта и сигурността са двете константи, от които Вашето новородено има най-голяма нужда през първия месец, за да се развива добре. Първоначално бебето ще се обръща главно към по-високо звучащи, познати гласове. Всичко, което прилича на лице, ще бъде разгледано с удоволствие и ще привлече вниманието на Вашето бебе.

 • Новородените показват своята „ангелска усмивка” неволно, най-вече когато спят и по-рядко, когато са будни.
 • Външните стимули (гласове, музика, лица и т.н.) трябва да са трайни, за да може бебето да обработи и да отговори на стимулите.
 • Външните стимули могат да бъдат съзнателно блокирани, особено по време на сън.
 • Действията се определят от различни рефлекси:

  Търсещ рефлекс: Когато се докосне бузата на новороденото, то обръща глава в тази посока, отваря уста и търси гърдата.
  Сукателен рефлекс: Бебетата захващат зърното или биберона с устни и сучат.
  Рефлекс на Моро: Рефлексът на прихващане е остатък от нашата еволюция, който вероятно първоначално е служил, за да накара детето да се прикрепи към тялото на майката (подобно на поведението на животните) в опасни ситуации.
  Рефлекс за хващане: Когато докоснете дланите на бебето, те се стискат здраво.
  Рефлекс за стъпване: Бебетата, когато се държат изправени, „стъпват“ веднага щом усетят твърда повърхност под краката си.

След натоварени дни с много посетители или след преглед при педиатър, Вашето бебе може да е по-склонно да плаче. В този случай плачът често е форма на обработка на стимула, към която е най-добре да се отнасяте с любов. Осигурете спокойна среда, дръжте бебето близо до себе си и го успокоявайте с нежни думи. Само постепенно Вашето бебе ще развие способността да обработва външни стимули по различен начин.

Стимулирайте бебето с игра

Първият месец е за свикване със света – това е достатъчно за Вашето бебе и за Вас. За да поддържате чувството за баланс на Вашето бебе, двигателното развитие и запознаването с многото сензорни стимули, трябва да носите бебето си много.

Със слинг или кош за новородено имате и двете си ръце свободни едновременно, докато бебето Ви придружава, сгушено близо до тялото Ви.

Не сте в настроение за слинг или портбебе? Разбира се, става и без тях. Дръжте бебето изправено до рамото си и възможно най-близо до тялото си. По този начин Вашето бебе може винаги да Ви усеща, подушва и вижда.

Храненето на Вашето бебе

Темата за храненето е особено важна за родителите. Те не искат да нaправят всичко правилно и да дадат на детето си най-доброто хранене. В същото време възможностите са почти неограничени по отношение на избор и разнообразие. Дори при кърменето няма единни препоръки. Структурираният хранителен план може да даде повече увереност на несигурните родители.

Независимо с какво храните бебето си, следните точки са важни:

1. Ако е възможно, винаги хранете в близък физически контакт, като горната част на тялото на Вашето бебе е леко повдигната в сгъвката на ръката Ви или добре поддържана.

2. Поддържайте зрителен контакт, особено през първите месеци.

3. Уверете се, че сте намерили удобна и ергономична позиция за себе си, където можете да се облегнете на нещо, да изпънете краката си и да подпрете ръцете си.

Останете спокойни, когато кърмите или храните от шише. Вашето новородено бебе се нуждае от малко повече време в началото. Това ще се промени с времето. Особено през първите няколко седмици е много важно бебето не само да задоволява глада си, но и нуждата си от сучене и близост.

Колко често трябва да кърмите бебето си?

В началото кърменето често се извършва в люлката; през нощта кърменето в легнало положение може да бъде най-лесно. Правило за кърменето е, че бебетата обикновено пият толкова, колкото им е необходимо. Опитът показва, че през първия месец ще кърмите бебето си доста често. Това също стимулира лактацията. Няколко мокри пелени на ден също показват, че бебето Ви е добре снабдено с кърма.

Нашият калкулатор за хранене Ви помага да разберете какво е правилното количество мляко.

Накратко: Вашата акушерка или обучен консултант по кърмене ще Ви помогне с всички Ваши въпроси относно кърменето. Получете компетентна подкрепа, особено в началото, защото доброто усвояване на кърменето Ви дава сигурност и увереност в собственото ви тяло.

Случаи, при които бебетата не се кърмят изключително

Понякога е или става необходимо бебето да се храни допълнително по медицински причини. Индивидуалното количество, което то трябва да изпива може да бъде много различно. Говорете с Вашата акушерка или педиатър за това. Много кърмещи майки се притесняват, че кърменето в комбинация с хранене от шише бързо ще доведе до отбиване. Но това не трябва да е така. Вашата акушерка или консултант по кърмене също ще бъде там, за да Ви подкрепи в това отношение и да Ви даде съвети как да се получи добре временното хранене с млечна формула.

Млечни формули

Ако решите да не кърмите, Вашето бебе трябва да се храни с млечна формула от шише. Ако бебето Ви е изложено на риск от развитие на алергии, се препоръчва хранене с HA формула. Тук важи същото като при кърменето: хранете бебето си толкова, колкото има нужда.

Следните признаци могат да показват глад:

 • Бебето върти главата си напред-назад.
 • Бебето се мръщи.
 • Бебето прави бързи движения на очите, особено когато е полузаспало.
 • Бебето облизва устните си.
 • Бебето прави сукателни движения и шумове.
 • Бебето изплезва езика си.
 • Бебето е с ръка на устата си.

Общото количество, което трябва да се изпива, зависи от възрастта и теглото на Вашето бебе. Събрахме много полезни съвети за Вас относно приготвяне и хранене с млечна формула.

Посещение при педиатъра

За новородените и децата до 14-годишна възраст има десет задължителни безплатни ранни прегледа при педиатър и лекар по юношеска медицина. Като част от тези „U“ прегледи (U1 до U9, както и J1), общото здравословно състояние и подходящото за възрастта развитие на вашето дете се проверяват редовно от лекар. По този начин възможните проблеми или аномалии могат да бъдат открити и лекувани на ранен етап. Научете повече за здравето и развитието на Вашето бебе.

Прегледът U1 се извършва веднага след раждането. Присъстващата акушерка или лекар ще извършат някои кратки изследвания. Този първи преглед трябва да е възможно най-кратък, за да може новороденото бързо да се върне при мама или татко. Няколко капки кръв от петата на вашето дете се използват за търсене на вродени метаболитни дефекти в детето ви на 2-рия или 3-тия ден. Вашето бебе бързо ще преодолее късото убождане в стъпалото за този скрининг на новородено. Ако всички резултати от теста са без констатации, няма да получите допълнителна обратна връзка за това. Така че в този случай липсата на новини е добра новина!

Как са майките и татковците

За някои родители това е първия път да държат бебе на ръце, когато имат собствено бебе. Бебетата са толкова деликатни, колкото изглеждат, малки и крехки. Ако все пак вдигате бебето много внимателно в началото в клиниката или ако предпочитате да изчакате акушерката, когато къпете бебето за първи път у дома, това е напълно нормално. В течение на първите дни и седмици обаче ще придобивате все повече и повече увереност в отношенията с Вашето малко дете.

„Практиката води до перфектното“ е добър ръководен принцип. Всяко бебе има своя собствена индивидуалност още от раждането. Дори и вече да сте опитни родители, най-малкият член на семейството вероятно ще Ви изненада, защото може да реагира напълно различно от другите Ви деца. Затова за всяко дете в началото всичко е ново.

Примиряване с раждането

Това, което означава „добро раждане“, се преживява много различно от жените. Може предварително да си пожелала раждане без намеса и точно това да се случи. Може би е било ясно, че планираното цезарово сечение трябва да се извърши под местна упойка, за да можете веднага да вземете бебето си на ръце – но за съжаление Вашето желание не може да бъде изпълнено?

Отделете цялото време на света, за да приемете раждането като новаторско преживяване. Дори ако смятате, че трябва да функционирате отново възможно най-бързо и особено ако вече има братя и сестри, не трябва да бързате.

Накратко: Вашата акушерка, Вашият гинеколог, както и обучена дула или приятел с опит в раждането са добри партньори за интимни дискусии за Вашето собствено преживяване при раждане. Най-добре е предварително да изясните какво искате от другия човек: любящо съчувствие, конструктивна помощ за справяне или просто добър слушател.

Оценявате ли следродилните си чувства по-скоро като тревожни, отколкото радостни, въпреки малкото Ви съкровище? Това е абсолютно нормално, особено в първите няколко дни след раждането, поради промяна на хормоните. Повече от половината от всички майки изпитват това потиснато настроение в първите дни след раждането, поради което се нарича още бебешки блус. Тогава те са много уязвими, изпитват силни промени в настроението и се чувстват склонни да плачат. След няколко дни това състояние обикновено се подобрява от само себе си, но в някои случаи от него могат да се развият сериозни психични заболявания, като следродилна депресия. Така че, ако не можете да излезете от това ниско състояние, определено трябва да потърсите професионална помощ.

Следродилен период

Следродилният период продължава 40 дни или шест до осем седмици, през които можете да се възстановите от раждането и да се приспособите към новата ситуация. За много активни и решителни жени това изглежда истинско предизвикателство. Насладете се обаче на тази важна фаза на значителни промени и чудеса, в която Ви е позволено да се оттеглите от обичайния ритъм, без да сте болни.

Вашата акушерка също ще Ви помоли да забавите темпо именно поради следните причини:

 • Сухожилията и връзките са все още по-меки, отколкото преди бременността, и пренапрежението може да ги увреди.
 • Вашето тазово дъно все още е под голямо напрежение и трябва да се възстанови много бавно.
 • Вашата матка е в процес на регресия.

В същото време следродилният период има за цел да Ви помогне да приемете новия си живот на родител. Кърменето или приготвянето на шише, смяната на пелени, люлеенето на бебето да спи и гушкането заедно укрепват магическата връзка между бебето и Вас като родители и като двойка.

Съвет: По време на следродилния период, разбира се, не е нужно просто да останете в леглото. Позволете на новия татко да ви подготви уютни кътчета за почивка, които да сменяте периодично. Меките възглавници, нещо за пиене и хапване, материали за четене или релаксираща музика са най-доброто основно оборудване.

Нашите топ съвети за първия месец на бебето

Първият месец с новородено обикновено е толкова вълнуващ. Новите родители смятат, че животът им вече е напълно обърнат с главата надолу. Нищо не е както беше. И все пак им се иска това време никога да не свършва. За да можете колкото е възможно повече да концентрирате енергията си върху бебето, имаме следните съвети за Вас:

 • Насладете се на следродилния период и всичко, което го съпровожда.
 • Управлявайте времето за посещения по начин, който работи добре за Вас и Вашето семейство.
 • Оставете се да Ви готвят – семейството или приятелите, или използвайте услугите за доставка на храна.
 • Спете винаги, когато можете.
 • Започнете албум със снимки на бебето и отбележете първите етапи в неговото развитие.

Важни въпроси за първия месец на бебето

Какво може да прави бебето на един месец?

Като новородено, Вашето бебе тепърва намира пътя си в света. Освен инстинктивната реакция към външни стимули, като яркост, тъмнина, звуци или физически контакт, бебетата могат да се движат само рефлекторно. Те изразяват своите нужди от близост, храна или топлина чрез инстинктивни движения и вокални изрази. Тяхната нужда от сън обикновено все още надвишава интереса им да изследват света. Към края на първия месец обаче бебето вече ще може да повдигне брадичката си за няколко секунди в легнало положение, защото е станало любопитно, например, за нещо вълнуващо в полезрението му.

Колко спи бебето на 1 месец?

Цикълът сън-будуване на новородените бебета често все още съответства на този по време на бременността. Между кратките фази на будуване, те спят два до четири часа. За един ден това може да бъде между 12 и 18 часа сън. Въпреки това, когато бебето порасне, нуждата от сън значително намалява и действителният режим на сън е много индивидуален.

Някои бебета спят значително по-малко от други. Колко различна е нуждата от сън си личи при споделяне на опит с други родители.

Какво е правилното количество, което трябва да изпива новородено?

В първите дни от живота стомахът на новороденото е едва с размер на череша, но в рамките на една седмица той нараства до приблизителния размер на пилешко яйце. Съответно необходимото количество мляко е малко в първите дни, но бавно се увеличава.

За изчисляване на количеството мляко, което трябва да изпива на изключително кърмено бебе може да се използва следната формула: тегло на бебето в килограми x 150 ml.

Количеството мляко може да бъде различно за недоносени, многоплодни или при специални медицински показания. Моля, обсъдете подробностите с Вашата акушерка или педиатър.

Моето новородено разпознава ли лицето ми?

През първия месец бебетата имат остро зрение само на разстояние от около 20 до 25 см. Те реагират особено на форми, които наподобяват лице. Въпреки това, новородените разпознават родителите си най-вече по гласовете им, а майка си особено по миризмата.

Гласовете вече са им познати от бременността. В допълнение, малките жлези около зърната на майката отделят секрет, който напомня на бебето за амниотична течност. Затова те се чувстват сигурни върхи тялото на майка си – дори без да могат да разпознаят лицето Ви ясно и във всеки детайл.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор