Банани от джунглата на Коста Рика

Органично и честно

Традиционният и вкусен бананов сорт "Gros Michel" расте в оптимални условия в джунглите на Коста Рика. Той е много богат на вкус, има перфектното съдържание на захар нужно за бебешката храна и никога не се намира в огромни насаждения. Коренното население отглежда този сорт банани по традиционни методи, като по този начин защитава уникалното биоразнообразие на високопланинската джунгла.

HiPP има дългосрочни договори с местните производители. Около 1 000 дребни собственици могат да разчитат на гарантирани продажби и справедливи цени. Служител на HiPP работи на място, за да гарантира отличното качество на продуктите, от които HiPP се нуждае за своята първокласна детска храна. В продължение на две десетилетия между този човек и малките семейства се е развило взаимоотношение на дълбоко взаимно доверие. Немският производител на бебешки храни по този начин е поел голяма социална отговорност за тези хора и сега те могат да си изкарват прехраната - нещо, което в миналото е било почти невъзможно.

Преди всичко жените са движещата сила зад проекта за банани, от който повече от 10 000 души в региона печелят пряко или непряко. Освен социалните придобивки, това носи и екологични предимства: за разлика от това, при отглеждането на насаждения, банановите растения тук растат индивидуално и добре разположени едно спрямо друго. Ако едно растение е болно или заразено с гъбички, то може да се отстрани, за да се предотврати разпространението на болестта. За разлика от традиционните методи на отглеждане, не се използват пестициди или контролни химикали. По този начин се запазва естественото местообитание на хора, растения и животни и се защитава биологичното разнообразие.