Защо детето Ви се нуждае от 7 пъти повече Витамин D?

Първият рожден ден на Вашето дете е важен етап от неговото развитие. Вашето мъниче ще започне активно да изследва заобикалящия го свят. Но дори то вече да има по-голям апетит, то все още е малко дете, а не малък възрастен. Ето защо подходящият начин на хранене, съобразен с възрастта, е много важен, докато детето не достигне училищна възраст. За формирането на здрава костна система, Вашето дете се нуждае от 7 пъти повече витамин D, в сравнение с възрастен.

Калцият и витамин D са важни, защото правят костите по-здрави.

Калцият е важен градивен елемент за костите. Витамин D е необходим за нормално развитие на кости и зъби и за подсилване на имунната система, която до третата година, все още не е напълно развита. В допълнение към витамин D, витамините A и C също подпомагат имунната система.

Тялото ни може и само да генерира витамин D, например чрез излагане на слънце. Това обаче не винаги е възможно, особено през зимните месеци. Ето защо е важно да има други източници на витамин D. Има само няколко храни, които могат да снабдят организма ни с достатъчни количества от този важен витамин. Теоретично, ако децата не могат да бъдат изложени на слънце, трябва да ядат 10-12 яйца, 1 кг гъби, 1.5 кг сирене и повече от 125 г сьомга.

Кое спомага за развитие на здрави кости?

Прием на храни и напитки, съдържащи витамин D и калций: напр. спанак или броколи за калций или мазна риба за витамин D.

Физически упражнения и изграждане на мускулатура: напр. с детска гимнастика. В допълнение към правилното хранене, физическите упражнения и мускулната сила също са важни градивни блокове за здрава костна система.

Игра на открито: играта на открито под слънчевите лъчи и на свеж въздух е не само приятно забавление за малките, но също допринася за изграждане на здрави кости. Когато Вашето дете играе на открито, уверете се, че сте взели мерки за защита на кожата му от слънчевите лъчи.

Скорошно изследване демонстрира ефекта, който оказват различните сезони. То показа, че единствено през лятото децата си набявят достатъчно количество витамин D, като 90% от него се произвеждат в кожата и едва 5-10% се приемат чрез храна.

HiPP JUNIOR COMBIOTIC® обаче може да подобри това. Проучване на Hower, проведено през 2013 г., установи, че намаляването на нивата на витамин D при малките деца през зимата, може да бъде предотвратено с HiPP 4 JUNIOR COMBIOTIC®. Възможно е дори нивата на витамин D да се повишат.