Микропластмасите: Малки частици – голямо влияние

Терминът „микропластмаси“ все по-често се появява в дискусии на тема опазване на околната среда. Но какво са всъщност микропластмасите? Ще Ви дадем отговор: 

Какво са микропластмасите?

Никой от нашите HiPP Babysanft или HiPP Mamsanft продукти не са съдържали и няма да съдържат каквито и да било микропластмаси.

 

Терминът „микропластмаса“ се отнася до неразтворени твърди частици, по-малки от 5 мм. Те са или първична, или вторична микропластмаса:

  • Някои производители умишлено използват първична микропластмаса като съставка в козметични продукти. Тя обикновено служи като абразивна частица в пасти за зъби, скрабове или душ гелове.  
  • Вторичната пластмаса е получена от разграждането на по-големи пластмасови отломки. Един пример за това са найлоновите торбички, които се превръщат в микропластмаси, замърсявайки моретата и океаните ни. 

Така термините „първична“ и „вторична“ се отнасят до произхода на микропластмасите

Замърсяване на околната среда с твърди микропластамси

Какво са течните полимери?

Течните полимери са синтетично произведени пластмаси. Противно на микропластмасите, тези полимери не са твърди частици в козметичните продукти, а са течни компоненти. Течните полимери са широко използвани в козметиката (но не и в тази на HiPP), където служат за различни цели, като:

  • увеличаване на плътността при гелообразна консистенция на шампоан

  • образуване на филм върху кожата така, че да се усеща мека и еластична 

Каква е разликата между микропластмаси и течни полимери?

За съжаление в публичния дебат термините „микропластмаси“ и „течни полимери“ се използват като синоними.  Въпреки това, микропластмасите винаги са твърди частици с различна форма като микрозрънца или тънки влакна (по-малки от 5 мм).

От друга страна, течните полимери в козметиката никога не се срещат в твърда форма, а са винаги като разтвор или емулсия.

Как микропластмасите и течните полимери навлизат в околната среда?

В допълнение към твърдите микропластмаси, течните полимери са все по-често обект на обществен дебат, тъй като те са трудно биоразградими или изобщо не са биоразградими.

Повечето от микропластмасите и течните полимери в душ геловете или шампоаните при изплакване навлизат в пречиствателни станции с отпадъчни води, където се задържат в утайките от канализацията. В Германия тази утайка се изгаря до голяма степен, но отчасти се използва и като тор на полетата.

Също така, тези микропластмаси или течни полимери, използвани в кремове и лосиони, могат да попаднат в околната среда след почистване на кожата или при пране на носените дрехи или използваните кърпи.

Течни полимери в HiPP?

Опазването на здравето и околната среда е наш основен приоритет. Не са ни известни данни, предполагащи екологични проблеми, свързани с разтворени или емулгирани полимери. Въпреки това, тъй като те не са биоразградими, ние предпочитаме да спрем употребата им в бъдеще като превантивна мярка. 

Ново:

Продукти, носещи този знак, не съдържат никакви микропластмаси. Нито в твърда, нито в течна форма!