
Развитие на чревната флора през първите три години от живота
Чревна флора - какво представлява тя?
Развитие на чревната флора
Чревна флора - какво представлява тя?
Чревната флора или чревната микробиота е термин за всички микроорганизми, които се заселват в червата. Особено важни колонизатори са млечнокиселите бактерии като лактобацилите и бифидобактериите. Те са толкова важни, защото се прикрепят към чревната стена като стражи и предпазват от патогени. По този начин могат да се избегнат инфекции. При бебетата чревната флора първо трябва да се установи и развие. Развитието на чревната флора до голяма степен приключва след около три години.

Развитие на чревната флора
Микробиомът на детето се развива основно през първите три години от живота му. След раждането храносмилателната система на бебето вече е оформена, въпреки че все още е до голяма степен „стерилна“. Това означава, че все още липсват важни бактерии. Те постепенно се установяват през първите години от живота.
Проучванията показват, че оптималното развитие на микробиома е от основно значение в критичния период до тригодишна възраст, тъй като оказва влияние върху дългосрочното здраве на детето. Причината за това е, че приблизително 70-80% от имунните клетки се намират в червата. Ето защо чревната флора играе важна роля в превенцията на инфекциите и алергиите. Нещо повече, здравият микробиом е в основата на здравословното храносмилане, здравословния метаболизъм и развитието на мозъка.
Начинът, по който се развива микробиомът, зависи от различни въздействия. От една страна, има фактори, които не могат да бъдат повлияни пряко, като например жизнената среда, братята и сестрите или домашните любимци. Но има и фактори, върху които може да се влияе активно, като например диетата на кърмачето.
Раждане
Първата колонизация на червата се извършва по време на раждането. Начинът на раждане играе решаваща роля за това. Децата, родени по вагинален път, са изложени главно на вагиналните бактерии на майка си. По пътя си през родовия канал бебетата влизат в контакт с майчината микробиота. Пренасят се полезни бактерии, които подпомагат развитието на червата им. По време на вагиналното раждане, на бебето се прехвърлят голям брой лактобацили, като млечнокисели култури и бифидобактерии. Те са сред важните първи колонизатори на чревната флора. Родените с цезарово сечение бебета обаче първо влизат в контакт с кожни бактерии и бактерии от болничната среда. Ето защо в тяхната чревна флора защитните млечнокисели бактерии се срещат по-рядко. Това оказва влияние и върху имунната система на тези бебета.
Säuglinge, die per Kaiserschnitt geboren werden, kommen dagegen zuerst in Kontakt mit Haut- sowie Bakterien der Krankenhausumgebung. Daher kommen bei ihnen in der Darmflora die schützenden Milchsäurebakterien weniger häufig vor. Dies hat auch Auswirkungen auf Baby’s Immunsystem.
0 до 6 месеца
Кърменето подпомага естествената колонизация на червата, тъй като освен всички важни хранителни вещества, кърмата доставя и важните млечнокисели бактерии. Освен това майчиното мляко съдържа ценни фибри, които могат да бъдат използвани от полезните чревни бактерии на детето за растеж. Бебетата, които не са кърмени, могат да се възползват от формули, съдържащи естествени млечнокисели култури и фибри.
6 до 12 месеца
С въвеждането на твърда храна микробиомът се променя драстично. Съставът и функциите на микробиома се адаптират към промяната в храненето. Броят на млечнокиселите бактерии, които са определяли микробиома на кърмачето, намалява, а бактериите, които могат да усвояват ценните фибри от зърнените храни, плодовете и зеленчуците, както и различни източници на протеини и мазнини, се увеличават все повече. С все по-сложната и разнообразна диета се увеличава сложността на чревната флора. Това означава, че все повече и повече различни бактерии се развиват и колонизират червата. Голямото разнообразие често се отъждествява с по-здравословен микробиом. Балансираното хранене с ценни фибри насърчава оптималното развитие на микробиома към такъв, който е разнообразен и доминиран от полезни бактерии.
12 месеца до 3 години
Колкото повече диетата на детето се доближава до семейната, толкова повече микробиомът се стабилизира и развива в посока към този на възрастния човек. През това време съзряването на микробиома продължава. Също така през този период е важно допълнително да се подобри развитието на микробиома. Наред с балансираното и здравословно хранене, пробиотичните млечнокисели култури могат да поддържат благоприятна за здравето чревна флора и по този начин да продължат да предпазват детето от заболявания и инфекции. На около 3-годишна възраст основната част от процеса на съзряване на микробиома е практически завършена и по своя състав и функции той наподобява (но все още не е същият) този на възрастния човек.