Устойчиво опаковане в HiPP

Обработка на отпадък – какво всъщност се случва с нашите отпадъци?

Отпадъците представляват неправилно депонирани рециклируеми материали. Остатъчните отпадъци се изгарят до голяма степен и по този начин се рециклират по възможно най-добрия начин, тъй като инсталациите за изгаряне на отпадъци могат да генерират топлина за околните домакинства и сгради (централно отопление).

Рециклируемите материали трябва да се събират отделно и да се сортират, за да бъдат рециклирани. Това означава: суровият материал, добит по този начин, може да се използва като основа за нови торби за боклук, саксии за цветя или пазарски кошници. В идеалния случай, те могат да бъдат използвани и за производството на нов опаковъчен материал. Колкото по-щателно потребителите разделят различните компоненти на опаковката (напр. отделят алуминиевия капак на опаковката от кисело мляко), толкова по-добре могат да бъдат рециклирани те. 

Какво означава рециклируемост и защо тя е важна?

Колкото по-висока е рециклируемостта на една опаковка, толкова повече може да се използва тя след като бъде изхвърлена. Високата рециклируемост е изискване за производството на рециклиран материал, което го прави основата за добро управление на рециклирането.

Средно 90% от опаковките на нашите HiPP Babysanft продукти могат да бъдат рециклирани.

Защо HiPP опаковките нямат 100% рециклируемост?

Има някои незаменими вещества като печатарски мастила и лепила, които пречат на процеса на рециклиране. 100% рециклируемост също е невъзможна поради някои необходими смесени материали. Само прозрачни и непечатани опаковки имат степен на рециклиране 100%. Този вид опаковки обаче не осигуряват необходимата UV защита за чувствително съдържание. Рециклируемостта на нашите опаковки е възможно най-високата, която производственият процес и самите продукти позволяват. Опаковката на нашето HiPP Подхранващо олио напр. има 99% степен на рециклируемост, тъй като капачката и шишето са направени от един и същ материал. 

Какво точно е рециклиран материал? Откъде идва и как може да се използва?

Може би най-добре известният рециклиран материал е рециклираната хартия. Рециклираният материал е продукт от процеса на рециклиране. Пластмасата също е материал, който често може да бъде рециклиран. Въпреки това, рециклираната пластмаса не може да се използва за направата на нови опаковки за храна, тъй като няма да отговаря на небходимите изисквания за „чистота“.

Това обаче не се отнася до стъклото и алуминия: рециклираното стъкло и алуминий могат отлично да се използват за производството на нови опаковки за храна, тъй като при процеса на рециклиране се преработват при много висока температура, която елиминира всякакви замърсявания. 

Защо не използваме рециклирана пластмаса за производството на нови опаковки?

Вече използваме рециклирано стъкло за материали, които имат контакт с храна, каквито са нашите бурканчета за бебешки храни. Качеството и безопасността на опаковките и използваните опаковъчни материали са много важни за нас в HiPP. Държим на това, защото благосъстоянието и безопасността на бебетата и малките деца е наш основен приоритет. Като се има предвид, че актуалното състояние на технологията на сортиране, раздробяване и измиване на отпадъчната пластмаса не осигурява достатъчно високо качество на материалите, използването на рециклирана пластмаса за опаковки, влизащи в контакт с храни за кърмачета и малки деца, не е опция за нас.

Рециклираният материал може да е толкова добър, колкото са използваните отпадъчни материали. В момента при събирането на отпадъчна пластмаса не се прави разлика между опаковките за храни и опаковките за лекарства, препарати, моторни масла и др., което означава, че те не се разделят според произхода или чистотата, а само според вида пластмаса.

Ние обаче непрекъснато проучваме използваемостта на рециклираните пластмаси за опаковките на нашата HiPP гама за грижа за кожата.

Защо употребата на рециклиран материал за сгъваемите кутии е приемлива?

В HiPP използваме рециклирани материали за нашите сгъваеми кутии, когато те не влизат в пряк контакт със съдържанието на продукта. Сгъваемите опаковки на козметичната ни серия са съставени от най-малко 80% рециклирана хартия. 

Това също може да ви интересува:

Защита от слънцето

за чувствителна кожа