Меню
  • Интервю относно Биологичния знак за качество HiPP

    Тенденцията за производство на биологични храни е във възход. Но наистина ли биологичните храни са гаранция за здравословно хранене?От шоколада до чипса – всичко днес е разрешено да се нарече биологчен продукт, ако се подчинява на правните изисквания.

    Д-р Клаус Хипп е повлиял на биологичното земеделие в Германия както никой друг. Той би искал да ви обясни разликата между стандартните органични продукти и биологичното качеството HiPP в по-големи подробности.

Вие държите на своя собствен знак за Биологично качество. Защо?

Преди всичко, този знак идва от една дългогодишна традиция. Ние стартирахме на практика органично производство преди повече от 50 години. По това време биологичното земеделие не бе популярно. Ние тръгнахме срещу течението да популяризираме биологичното земеделие с пълна увереност. По този начин ние установихме нови стандарти в качеството на детските храни. Тази политика по отношение на качеството се взема под внимание при избора на почвите, засаждането и обработката и присъства във всеки краен продукт HiPP.

Но знакът на Европейския съюз за био качество също е знак за качество, не е ли така?

Разбира се. Регламентът на Европейският Съюз за биологично земеделие е нещо добро. Той забранява използването на химически и синтетични спрейове и торове, генното инженерство при растенията, изкуствените оцветители и консерванти, ароматизатори и вкусови подобрители.

Тогава нужно ли е все още да използвате отделен знак за биологична продукция?

Абсолютно! Стандартният знак за биологично качество и добър и важен. Той обаче не включва тестуването на биологичната продукция, след като тя вече е отгледана. Замърсители във въздуха, почвата или от съседни ферми все още могат да замърсят плодовете, зеленчуците и зърното, които са били засадени. Съответно разпоредбите позволяват наличието на много ниски количества пестициди в детските храни. Не е така с HiPP обаче. Ние се стремим към много по-ниски стойности, отколкото законът позволява: това означава, че ние не позволяваме наличието на тези остатъци и затова извършваме допълнителни анализи на най-високо технологично ниво. Само най-безупречните органични суровини се пълнят в бурканчетата HiPP и получават знака за Биологично качество.

Знакът на HiPP за биологично качество показва най-висок стандарт за чистота. Как днес все още е възможно да постигате това?

Първо ние вземаме проби от почвата, за да преценим дали определената област отговаря на изискванията. Ние преди много години сме сключили договори с най-подходящите региони за отглеждане на различните. В продължение на много десетилетия ние сме придобили специфични знания за това, как да се ротират културите. Подпомагаме фермерите с био ферми в процеса на отглеждане на животните и работим в тясно сътрудничество с тях. По-късно при доставянето на суровините, ние приемаме само продукция, която е преминали стриктните изисквания за чистота на нашите лабораторни тестове.

До къде се простира контролът ви за вредни субстанции?

Ние правим тестове за над 1000 опасни субстанции. Това е значително повече от изискванията на закона. Това, което Вие купувате в едно бурканче HiPP е храна, преминала през 260 теста. Ние определено сме по-стриктни от това, което изисква закона за биологична продукция. С нашите високочувствителни измервателни технологии ние можем да уловим наличието на кристалче сол в 25 метров плувен басейн. Компания HiPP доброволно е наложила извънредно стриктни ограничения по отношение на всички известни за сега опасни субстанции и примеси. Въпреки това, значимия принос по отношение на чистотата идва от самите биологични фермери: от десетилетия те са наясно с нашата безкомпромисност по отношение на чистотата на продукцията. Ние заедно успяваме да поддържаме най-високо качество на продуктите. И това е още от самото начало.