Календар на бременността

„Моите първи седмици с мама – незабравимо преживяване“

5-8 гестационна седмица

Поздравления! Вие сте бременна!

Още втория месец главата на бебето започва да се развива с примодии за очи и уши. Сърцето също со формира и веднага започва да бие. Към края на 8-ма седмица бебето ви е с размер 1 см и тежи 3 гр.

Какво си мисли бебето Ви

„Ще ти кажа: в момента работя с темпове, които дори аз намирам за невероятни.

Всеки ден расте нещо ново. В края на месеца ще бъда мъничко бебе, което до известна степен ще е идеално подготвено с всичко, което е типично за един човек. Да, разбира се, все още имам да работя над размерите си.

Струва ми се, че на теб всичко това ти изглежда доста по-бавно. Днес си изморена, нали? И може да ти е лошо от време на време. Най-добре е да си почиваш където и когато е възможно. Ще видиш, след един или два месеца ще си в чудесна форма и отновно ще можеш да контролираш емоциите си.“

9-12 гестационна седмица

Това, което все още не можеш да усетиш

Бебето Ви вече си движи крачетата. Към момента небцето и белите дробове са развити. Зъбите, ноктите и половите органи започват да се развиват.В края на 12-та седмица, нероденото бебе е дълго около 7,5 см  и тежи около 14 г. Сега предстои първият важен медицински преглед, при който можете да зададете своите въпроси относно бременността си. 

Също така, добре е да си изберете училище за родители, родилна клиника и разбира се акушерка. Ще откриете повече детайлна информация по темата „Кое е важно при избора на родилна клиника“ тук.

Какво си мисли бебето Ви

„Ехаа! Ако можеш да ме виждаш, със сигурност щеше да се гордееш с мен.

Вече мога да правя много движения. Ритам с крачета (разбира се, още не можеш да го усетиш), мръщя се мърдам устни. Все пак сукателният ми рефлекс трябва да е перфектно развит, когато изляза.

А как върви при теб фитнесът? Ако все още можеш да тренираш - чудесно! Но не се претоварвай. Не забравяй, че сме двама. Ако се задъхваш или имаш сърцебиене, тогава и аз усещам същото.Ако не си сигурна какви и колко упражнения трябва да правиш, по-добре попитай доктора.Въпреки всичко, колкото по-добре подготвиш тялото си, толкова по-лесно ще ме износиш.“

13-16 гестационна седмица

Първи рефлекси

Вашето бебе вече може да смуче палеца си и посяга към пъпната връв. To може да диференцира сладки и горчиви вещества в околоплодната течност. Ако светлината грее върху корема, тo покрива очите си. То е дълго около 15 см и почти напълно развито. Вероятно вече можете да усещате движеният му.

През тези седмици, Вашият гинеколог има възможност да определи пола на бебето Ви. 

Какво си мисли бебето Ви

„Можеш да забележиш, че ставам все по-чувствителен.

Например, наскоро,  когато застана пред лампата, за да покажеш на тате как бавно започва да се оформя корема ти, аз се чувствах като на разпит. Ярка светлина директно в очите ми! Завъртях се бързо на другата страна. Вие възрастните сте странни понякога...

От друга страна, нещата които наскоро започна ежедневно да правиш са чудесни! Нежното щипване и масажирането... Знам, че не го правиш за мен, а за да избегнеш стриите. Но за мен няма значение – важното е, че ме галиш.“ 

17-20 гестационна седмица

Музика в корема

Бебето Ви вече реагира на музика и може ясно да различава звуци. В края на 5-ти месец вече има добри шансове да оцелее в случай, че се роди преждевременно. При това въпреки факта, че бебето е само 20 см дълго и тежи около 240 гр в 20-та седмица.

В тези седмици някои жени могат да забележат т. нар. подготвителни контракции. Това не бива да Ви безпокои: това не са истински родилни контракции; тялото Ви се подготвя отрано за раждането. 

Какво си мисли бебето Ви

„В момента ми е много хубаво тук. Особено защото сърцето ми работи все по-добре с всеки изминал ден. Понякога дори мога да различа твоя глас, докато няколко човека говорят едновременно. О, страхотно е! Ти винаги звучиш най-добре!“

20-17 гестационна седмица

Двойно по-голям растеж.

През този месец теглото на бебето се удвоява. Очите му се отварят и затварят и започва да диша. Може да усети стреш и безпокойство по-силно от преди. Също така, сега бебето заема правилна позиция. Ръцете лежат върху гърдите, а краката са изпънати нагоре.

Нашият съвет: Добре е по време на бременността по-често да посещавате зъболекар. Препоръчително е да го направите най-малко два пъти.

Какво си мисли бебето Ви

„О, моля те мамо!

Похвално е, ако искаш да покажеш на шефа си, че все още може да разчита на теб. Ами аз? И после този ненужен стрес от колега... Намирам го толкова напрягащо, колкото и ти! В бъдеще, моля, не ни стресирай повече така, защото сега възприемам всичките ти чувства. Или не забеляза колко гневно барабанях по коремната ти стена, за да се успокоиш отново?

Този месец и моята работа е трудна. Трябва да порасна много, а това може е възможно само ако си почивам. Ако нещо те разстрои отново по същия начин, просто го остави и помисли за това което е важно в момента, а именно за теб и мен. Тогава и двамата бързо ще се почувстваме по-добре.“ 

25-28 гестационна седмица

Вече тежа цял килограм

В 25-та седмица бебто Ви вече тежи 1000 г и е дълго 32 см. Движи се ритмично на музика и реагира на галене и масаж на коремната стена. Ако му е скучно или иска да си общува, ще Ви рита силно. Скоро ще можете да разбирате сигналите му. Сега е моментът да се запишете и на училище за родители. 

Какво си мисли бебето Ви

„Усилието, което плагаш в подготовка на стаята ми!

Разбира се, приповдигнатата атмосфера ми харесва, но знам едно нещо със сигурност: когато изляза, преди всичко искам да съм с теб! Колкото е възможно по-близо. Затова е най-добре да потърсиш нещо подвижно за мен. Например, креватче, което ще стои близо до твоето легло.

Може би си забелязала, че вече реагирам на всичко, което се случва навън. Моля те, продължавай да ми пускаш хубава музика и да много да ме галиш. Все пак, само коремната ти стена ни разделя, а това няма да е така още дълго. 

29-32 гестационна седмица

Малък завършен човек!

Ако бебето Ви се роди сега, то може да оцелее извън утробата относително лесно. Кожата вече има функция за терморегулация. В извито положение то е дълго около 38 см и тежи приблизително 2-2,5 кг. Около 29-та седмица от бременността, жените страдат от задъхване. Чести почивки и спокойното темпо са абсолютно необходими. 

Какво си мисли бебето Ви

„Казвам ти, мамо, става много тясно тук.

Комфортния ми до скоро дом, сега го усещам като гардероб, въпреки че дори не се разтягам изцяло. Не разбирам какво забавно виждаш в това, което чувам: „Виж коляното...“ и „Страхотно! Това може би е крачето!“. Не че не нося на шеги, просто нямам достатъчно място, за да избухна и аз в смях.

Честно казано, не ме засяга, ако решиш да раждаш в басейн, на родилна люлка или вкъщи. За мен е важно да се чувстваш добре и аз да успея да мина успешно през родилния канал. Тогава можеш веднага да ме вземеш в ръцете си.“

33-36 гестационна седмица

Растеж и чакане

Бебето Ви вече има дори нокти на ръцете и краката. Готово е да посрещне света. Към края на месеца ще се завърти и ще легне с глава към тазовата кухина. Не остава още дълго до раждането. Време е да помислите за:

  • Кой искате да е до Вас по време на раждането?
  • В болницата, където ще раждате, има ли практика бебето да остава в стаята на майката?
  • Има ли кой да Ви напътства за кърменето, ако не се получи веднага?


Работещите майки могат да излязат в отпуск по майчинство 45 дни преди датата на термина.

Какво си мисли бебето Ви

„Наистина ли искаш да ме носиш в слинг, когато изляза? О, мамо, това е страхотно!

Така ще мога да видя много от света и ще продължавам да съм толкова близо до теб, както съм сега. Не ги оставяй да те разубедят. Много по-добре е, когато не се налага да плача за теб. Също така, за тазобедрените ми стави е много добре да седя в слинга. Да, мамо, така ще го правим: в началото ще бъдем заедно колкото е възможно по-дълго. 

Както може да разбереш, в ума си съм повече навън, отколкото вътре. Еуфорията вече ме обзема. Дори лекарят може да забележи. Кардиотокографът е най-интересен. Вече нямам търпение да ви видя и двамата.“ 

37-40 гестационна седмица

В стартова позиция!

Бебето Ви сега е легнало надолу в „родилна позиция“. Вече е по-малко активно и трудно може да се движи заради липсата на пространство. Дължината на тялото му е около 52 см, а теглото му е около 3,5 кг. В последните две седмици преди раждането, бебето спира да расте. 

Какво си мисли бебето Ви

„По някаква причина, наскоро почувствах нужда да се завъртя. 

Просто ей така. Сега съм на главата си и трудно мога да се върна обратно. „Добре е, ако остане така“ – чух да казва лекарят. Нормално ли е това за вас навън? И вие ли размахвате крака във въздуха по цял ден? Ще бъде забавно, когато изляза на разходка с вас!

Освен това, вече съм в пълна готовност за отпътуването ми и броя дните. Разбира се, все още ни предстои много работа, но не се притеснявай. Няма да продължи по-дълго от един ден. Така каза татко, нали? Най-добре е да си напомняш, че с всяка контракция се доближаваш все повече до момента, в който ще ме вземеш в ръцете си за първи път. Ще видиш, че ще бъде лесно. Акушерката и лекарите от болницата също ще са там... Имай кураж! Очаква ни прекрасно приключение!“