Основни моменти в историята на Млечните формули

1968: Адаптирано мляко

1968: Адаптирано мляко

Белтъчен състав, подобен в кърмата.

Белтъчният състав е подобен на този в кърмата. Съставът на протеините в кърмата се различава от съставът на протеините на кравето мляко. Докато кравето мляко съдържа 80% казеин и 20% суроватъчен протеин, в кърмата съотношението е почти обратно. Кърмата съдържа само 40% казеин и 60% суроватъчен протеин.

Адаптирането на състава на протеините в храните за кърмачета чрез добавяне на суроватъчен протеин е била първата важна стъпка, за да се направи млякото за кърмачета подобно на майчиното мляко и по този начин по-лесно усвоимо за бебетата.

1992: Адаптирано мляко

1992: Адаптирано мляко

Кърмата съдържа мастни киселини, специално съобразени с организма на бебето, които са важни за развитието на мозъка на бебето, нервните клетки и зрението. Тези омега-3 и -6 мастни киселини се наричат "дълговерижни полиненаситени мастни киселини" или накратко "LCPs" или "LCPUFAs".

Първоначално тези LCPs са се добивали от яйца и рибено масло. В днешно време, освен тях се използват много специални растителни масла, които имат по-приятен вкус.

LCPs са особено важни за развитието на бебето, особено през първите месеци от живота, защото на тази възраст тялото все още не може да ги произвежда. За това при избора на формула за Вашето бебе, проверете дали са били добавени LCPs.

1998: Пробиотици

1998: Пробиотици

Пробиотици: Специалните бактерии в червата на бебето.

Кърмата съдържа различни пробиотични култури, които могат да се различават индивидуално. Пробиотиците в кърмата се предават на бебето по време на кърмене, прикрепят се към чревната стена, измествайки нежеланите микроби и по този начин гарантират здравословна чревна флора и силна имунна защита при кърмените бебета. Ето защо кърмачетата са изключително добре защитени.

От 1998 г. на пазара има млечни формули за кърмачета, които имитират този защитен принцип на кърмата, като също съдържат пробиотици. През 2002 г. HiPP е първата компания, която разчита на естествените млечнокисели бактериални култури, изолирани от кърма, които принадлежат към групата на естествените колонизатори на човешките черва.

2002: Пребиотици

2002: Пребиотици

Пребиотици- влакнини, които служат за храна на пробиотиците

Кърмата съдържа големи количества пребиотици - активни олигозахариди. Те подпомагат растежа на положителните пробиотици, така че последните да могат да се размножават още по-добре и да изграждат защитен слой в червата на бебето.

От 2002 г. в някои млека за кърмачета също се използват пребиотични диетични фибри, осигуряващи здравословна чревна флора, подобна на кърмените деца. Те включват галактоолигозахариди (GOS) получени от естествена лактоза, подобна на тази в кърмата. Някои фирми използват фруктоолигозахариди (FOS) изолирани от цикория.

2011: Пробиотици и Пребиотици